14 Mart 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Hayırlı Günler Sevgili İzleyenlerim!!!
Bahar gelince ilk akla gelen sebze bakladır değil mi?
Besleyici , vitamin ve mineral deposu bakla genellikle zeytinyağlı yapılır...Ben fasulye tarzında etli de pişirmiştim...Faydalarını araştırdım,sizlerde okuyun istedim....

Bakla:Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir. Çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Baklada nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları için önerilmez.

Ben bugün zeytinyağlı baklanın tarifini vereceğim;
Malzemeler:
  • 500 gr yeşil bakla
  • 1 baş soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet rendelenmiş domates veya 1 yemek kaşığı domates sosu
  • 1 adet kesme şeker
  • 1/2 limon suyu
  • 1/2 yemek kaşığı un
  • tuz,karabiber,pul biber
  • yarım demet dere otu
   Yapılışı:
  • Baklalar ayıklanır,yıkanır,limonlu suda bekletilir...
  • soğan tencerede az sıvı yağda pembeleştirilir...
  • salça ve domates eklenir...
  • baklalar da ilave edilerek karıştırılır...
  • daha sonra az suda un seyreltilerek üzerine dökülür...
  • tuz,karabiber,pul biber ve doğradığınız dereotunun yarısı ile bir miktar daha su eklenerek pişmeye bırakılır....
  • pişmesine az kala üzerine zeytinyağı gezdirilir...
  • soğuduktan sonra servis yaparken üzerine kalan dere otları serpiştirilir...
  • sarmısaklı yoğurt ile afiyetle yenir....

11 yorum:

  1. tülin abla sana yorum yazarken zorlanıyorum.tam yazıyorum bir bakıyorum başa dönmüşüm ya yazılar da aksama oluyor yada yorum yerine tekrar tıklamak gerekiyor bir bak istersen bayadır aynı şey oluyor çünkü.

    YanıtlaSil
  2. Umarım ayarlar düzelmiş tir ....

    YanıtlaSil
  3. elıne sağlık bakla gecmeden yapayım bende

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle faydalı bilgiler için teşekkürler,
    Baklayı ailecek çok severiz,
    Köyde annemin bahçede baklalar olmaya başladığı zaman koparıp yemek ayrı bir zevk,
    Ellerinize sağlık,
    Sevgilerimle,

    emirlehayatguzel.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. tülin abla evet süper olmuş böyle daha rahat yazabildim.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım cok güzel görünüyor banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. sevmem ki ben :)
    kötü çocugum:)
    ellerine sağlık ablacımm:)

    YanıtlaSil
  8. Ben de çok sevmem ama bilgileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. çok severim ama hiç domatesli denemedim hemen denemem lazım güzel görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Sarımsaklı yoğurtlu nefis olur çok severim ama evdekilerin azizliğinden az pişiririm.Ellerine sağlık.Bu arada sırında nefis görünüyor.Hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  11. yoğurtla güzel oluyor
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!