Hayırlı Cumalar Herkese!!!
Geçen hafta sonu tereyağı ve peynir denemesi yaptım...
Tereyağını daha öncede yapmıştım ama uzun yıllar önce...Doğal ürünlere yöneldiğimiz için yapmak lazım dedim ve biriktirdiğim süt kaymaklarından tereyağı yaptım...
Bu kadar yağ çıktı ...
Önce kaymağı çırpma kabına koydum,üzerine elimi yakmayacak derecede 1 su bardağı sıcak su ekleyerek mikserle iyice çırptım...
Kaymağım az olduğundan küçük çırpma kabı kullandım ve kenarına havlu kağıt kapatarak dışarıya sıçramasını önledim...
Sonra yağlar yukarı doğru ayrışmaya başladığında iyice soğuk olan birkaç bardak suyu döküp karıştırmaya devam ettim...Yağ suyun üzerine çıkınca bir kaşık yardımıyla toplayıp bir kaba koydum ve biraz dondurucuda beklettim...
Çıkardıktan sonra bu haldeyken soğuk suyla eldiven takarak yağı iyice yıkadım taki su berraklaşana kadar...
Sonra yağı kaseye aldım...
Oğluma sağlıklı bir kahvaltılık hazırlamış oldum...
Ogün aldığım sütü kaynatıp,bir kısmı ile yoğurt mayaladım geri kalanına da peynir yaptım...
Peynir yapmak çok zevkliydi gerçekten...
Deneme amaçlı yaptığımdan 1 kg süt kullandım...
Süt kaynarken içine 3 yemek kaşığı elma sirkesi döktüm ve çökelti halini aldı, 1 talı kaşığı da tuz ilave ettim...Temiz tülbente (süzek) dökerek suyunu iyice sıktım sonra üzerine bir ağırlık koyup beklettim...
Sonra bu peyniri elde etmiş oldum...
Mis gibi beyaz peynir...Denemeyenler mutlaka denesinler derim hem sağlıklı hem de lezzetli...
Süt ve tereyağı yaptım ama 2 gün önce yaptırdığım besin intoleransı testinde süte allerjim olduğunu öğrendim...
Bu konu hakkında ayrı bir yazı hazırlayacağım...
Şen ve Esen Kalın....
Benzer bir peynir yapmışlığım var.Çok lezzetli oluyor gerçekten. Devamlı yapmak gerek aslında. Hazır alıyoruz katkılı peynirleri. Hiç yağ yapmadım, yapmak isterim. Tembellik ediyorum galiba bu konuda. Sağlıkla tüketin.
YanıtlaSilpeyniri ben de yapmıştım, çok az çıkıyor onca uğraşa, ama sağlıklı olduğu kesin, tereyağını da bir deneyeyim:)
YanıtlaSil