7 Ağustos 2012 Salı

PATATESLİ BÖREK

Hazır yufka ile yapılan iftarda veya sahurda yiyebileceğiniz enfes bir börek tarifi vereceğim...Gerçi hemen hepinizin bildiği belkide sıklıkla yaptığı bir börek ama yinede arşivlemek lazım.... 
Geçen hafta mutfağımda böyle bir sofrada yedik börekleri...Misafirlerim yeğenlerim Emre ,Efe ve eşimin yeğeni Sualp idi...Eşim iftara davetli olunca bende yeğenlerim ve çocuklarımla yaptım iftarı...Geçen seneler günü gününe iftar sofralarını yayınlıyordum bu sene çaptan düştüm sanırım geriden geriden geliyorum...
 Bizi çekme diye çok bağırdılar ama çaresiz çektim tamda ilk sularını içerlerken...Soldan sağa Kerem,Sualp,Emre ve Efe...Sebanur görüntüde yok kaçtı...
Menümüzde neler mi vardı;Tereyağında kızarmış kıtır ekmekli Domates çorbası,kuru köfte patates,domatesli pirinç pilavı,etli bezelye,çiğ köfte,mevsim salatası,köz biber turşusu,patatesli börek,karpuz-üzüm ve tatlılar muhallebili güllaç,tulumba tatlısı....Kendi halimizde yedik içtik...
Şimdi asıl konuya dönerek patatesli böreğin tarifini vereyim;

    Malzemeler:
  • 5-6 adet yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 3 adet yumurta(birinin sarısını ayır)
   Patatesli İç Harcı:
  • 3-4 adet orta boy haşlanmış ezilmiş patates
  • 1 baş soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • doğranmış maydanoz
  • karabiber,pul biber,tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
    Yapılışı:
  • Bir baş soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun...
  • Salçayı ilave edin...
  • Haşlanmış ve ezilmiş patatesleri içine ekleyip kavurmaya devam edin...
  • Baharatları da karıştırıp soğumaya bırakın...
  • Yufkanın bir adedini yağlanmış tepsiye kenarları dışarıya taşacak şekilde yerleştirin...
  • Süt+Sıvı yağ+yumurtaları iyice çırpın...
  • Diğer yufkaları ikiye bölün ve her yarım yufkayı kırıştırarak böreği döşerken her kata sıvı karışımdan dökün....
  • 1 bardak suyu her iki yufkada bir elinizle yufkaların üzerine serpiştirin...
  • Ara kata serdiğiniz yufkaya hiçbir şey dökmeden patatesli içi yerleştirin...
  • Kalan yufkaları aynı şekilde dizerken sıvı harç ve su ile tamamlayın...
  • Kenara taşan yufkaları böreğin üzerine örtün ve kalan sıvı karışıma ayırdığınız yumurta sarısını ilave ederek böreğin üzerine iyice sürün ve dilimleyin...
  • 10-15 dakika dinlendirdikten sonra 180 drc fırında kızartın...
                                       AfİyEt OlSuN!!!

5 yorum:

  1. şanslı yeğenler onlar..
    tatlılar çiğ köfteler yıkılmış :)

    allah kabul etsin Tülincim

    YanıtlaSil
  2. böreğin görüntüsü süper, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. .ellerine sağlık canımm..sevgiler..hayırlı geceler:))

    YanıtlaSil
  4. bende geçen yıl sofra olmasada herügn bir yayın yapıyordum bayram haftaso köye gidene kadar :) bu sene onuda yapamıyorum halbuki hergece bir curcuna var evlerimizde köye gitmeyen istanbulda kalan kuzenler olarak hepimiz bir araya geliyoruz her seferinde birinin evinde toplanıp iftarı sahura bağlıyoruz :) sanırım sıcağın ve saat kısıtının etkisi ile zamanında yayın yapamıyoruz şekerim .. iftar 8,3 -9 dan 12 sonra 1-2 derken 3 sahur hoop yat

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık börek harika görünüyor.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!