Tarife geçmeden önce biraz şalgamın faydalarından bahsetmek istiyorum....Senede 1 kere muhakkak pişirdiğim bir çorbadır....Annemin tarifiyle öğrendim tabiii...
Şalgam, patates yaygınlaşana kadar, büyük önem verilerek tüketilen bir sebzeydi. Günümüzde geri plana itilmiş olan şalgama, içerdiği yüksek besin değerleri nedeniyle layık olduğu önem verilmelidir. Şalgam, söz konusu besin değerlerinin yanı sıra;
1- Tüm Turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir.
2-Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.
3- İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
4- Ayrıca şalgam, halk hekimliğinde bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir.....NETTEN ALINTIDIR.
ŞİMDİ TARİF VE MALZEMELER:
4-5 Adet Şalgam
1 Baş Soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı veya aynı oranda sıvı yağ.
1/2 su bardağı ince bulgur.
1/2 limon suyu
Tuz,karabiber,pul biber
YAPILIŞI:
----------
Soğanı ufak ufak doğrayıp tencerede yağla pembeleştirin.(Arzu ederseniz 3-4 yemek kaşığı kıyma koyun ki ben kullanmadım)Daha sonra salçayı ekleyerek kavurun ve 1,5 litre kadar su koyun.(Et suyu da konabilir)Kaynadıktan sonra küp küp doğranmış şalgamları,tuz,karabiber ve biraz da pulbiberi ilave edin.Kaynadıktan sonra bulguruda ekleyerek pişirin.Yarım limon suyunu pişmeye yakın ilave edin ....
ALDIĞIM YORUMLARA CEVABEN HEMEN EKLEMEK İSTEDİM;Şalgamın mor olduğunu düşünenler için....
ARKADAŞLAR O ŞALGAM SUYU DENEN VE MOR OLAN BULGURDAN YAPILIYOR....BİZ BEYAZ ŞALGAM OLARAK BİLİRİZ,TURPA BENZER..ŞEKER PANCARI TATLI OLUR....AYRICA ŞALGAM SUYUNA RENGİNİ VEREN KIRMIZI YANİ MOR HAVUÇTUR.ŞALGAM SUYU ,MOR HAVUÇ,ŞALGAM VE BULGURUN FERMANTASYONU İLE OLUŞUR...
ilginç daha önce hiç duymamıştım tadını merak ettim elinize saglık sevgiler
YanıtlaSilSelamlar yemek çok güzel görünüyor ve ben de sulu yemekleri çok severim de böyle şalgamı ilk defa görüyorum. Bu şeker pancarı olmasın :) Çünkü benim bildiğim şalgam mor olur hatta meşhur şalgam suyu var ya o da mor renk bu niye sarı gibi. Şaşırdım!!!!
YanıtlaSilARKADAŞLAR O ŞALGAM SUYU DENEN VE MOR OLAN BULGURDAN YAPILIYOR.BU ŞEKER PANCARI DEĞİL ...BİZ BEYAZ ŞALGAM OLARAK BİLİRİZ,TURPA BENZER..ŞEKER PANCARI TATLI OLUR....AYRICA ŞALGAM SUYUNA RENGİNİ VEREN KIRMIZI YANİ MOR HAVUÇTUR.ŞALGAM SUYU MOR HAVUÇ,ŞALGAM VE BULGURUN FERMANTASYONU İLE OLUŞUR...SEVGİLER
YanıtlaSildedigin gibi bende şalgamı kırmızı bilirdim.tadı nasıl acaba.yani şalgam suyunu severim ama çorbasını ilk defa duyuyorum.ellerinize saglık
YanıtlaSilŞalgamın çorbasının olduğunu bilmiyordum.değişik bir tarif.ellerine sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilben de hiç duymamıştım şalgam çorbasını zaten pek şalgamda almayız eve birgün alıp denemem lazım canım ellerine sağlık
YanıtlaSilcanım yorum yazıyorum ama sanki gelmiyor anlamadım
YanıtlaSilCanım hiç duymadım.
YanıtlaSilÇok hoşuma gitti.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.......
Canım , şalgamın dolmasını yapar annem ve çok severim, çok da sağlıklı, bunu da ben deneyeyim , öpüyorum, herkese de tavsiye senede en az 1 kere mutlaka şalgam yiyin, büyüklerimiz der ki " senede 1 kere mutlaka ya şalgam ye ya tarlasından geç" düşünün o kadar faydalı yani...
YanıtlaSilEn koyu mavilikleri avucuna, en içten mutlulukkarı gözlerine, en derin sevgileri kalbine usulca bırakıyorum.
YanıtlaSilSevgi sevgiye layık olanındır.
Bu yüzden sizi seviyorum.
ellerinize saglik, salgamin tadina baktigimi hatirlamiyorum:)) sayenizde corbasida olacagini ögrenmis olduk:)sevgiler..
YanıtlaSilDaha önce hiç duymadığım bir tarif,güzel olacağını düşünüyorum,tariften de belli zaten,sevebileceğim türde bir tarif,ellerine sağlık,sevgiler.
YanıtlaSilBende ilk kez duydum ,denemek lazım... Ellerine sağlık...
YanıtlaSilAşağıdaki fotoğraf güzelmiş bayıldım..Kızların boyunu geçmek üzere 41 kere maşallah...Sende çok şıksın..Allah mutluluğunuzu daim etsin...
Kocaman bir nazar boncuğu gönderiyorum...
İyi tatiller...
Hello Tulin, in Italy now is morning here. Good day to you.
YanıtlaSilkayınvalidem ya senede bir yiyicen yada tarlasından geçicen diyor.çok faydalıymış
YanıtlaSilHELLO MİRİAM!! İN TURKEY NOW IT'S 14:00 OCLOCK...WİTH MY LOVE
YanıtlaSil