Bu kahve takımını yıllar önce eşimin arkadaşı Saraybosnadan getirmişti.Çok sevdim ve bir kaç sefer de kahve pişirdim.Geçen gün aklıma geldi ve bir araştırayım dedim.Nedir bunun özelliği diye....Bakırdan yapılmış olan bu takımın fincanlarının kulpları yok.Fincanlar bakır kapların içinde sunuluyor.Meğer;Boşnaklar çok değer verirlermiş kahveye.Güne kahveyle başlamak çok önemli işlerin yapılacağını ve başarıyı simgelermiş.Odun ateşinde,bakır cezvede pişirilen kahveye şeker konmaz sade yapılırmış.Resimde gördüğünüzkağaklı küçük kabın içine de lokum konurmuş ve kahvenin yanında öylece ikram edilirmiş.Öyle herkese de ikram edilmezmiş,değer ölçüsüymüş çünkü...Değer verilen insanlara pişirilirmiş.Boşnaklarda börek,kahve ve akordiyon en önde gelen unsurlarmış.Bir kulpsuz fincan kahvenin 40 yıl hatırı varmış.Bizdede öyle değilmidir....Hemde kulplu fincan bizdeki.....
Bende tüm blog arkadaşlarıma ve beni ziyaret edenlere bu kahveden ikram ediyorum.Buyurun lütfen...AFİYET OLSUN...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilikramını aldım canım teşekkürler.
YanıtlaSilbizim Bey de boşnak ama bak senden duyuyorum öğrenmiş oldum çıktı alayım da öğreteyim ona kültürünü :))
YanıtlaSilkahvenin kokusu buralara geldi:))nezamandir icmiyorum ama hatirinizi kirmayayim cok tesekkür ederim,sevgiler..
YanıtlaSilSelamlar, takım çok şık, buram buram kültür kokuyor. Böyle geleneksel şeyler çok hoşuma gider.
YanıtlaSilçok şık bir takım.güle güle kullan.bakırda pişen kahvenin tadı apayrı oluyor.sevgilerimle...
YanıtlaSilkahve ikramı için teşekkürler. bakır cezve ve közde pişen kahvenın tadıda bi başka .
YanıtlaSilbende iştiyom banenee bnm başım kelmi:))
YanıtlaSilNE GÜZEL BİR TAKIM CANIM.HARİKA KAHVELER YAPILIR BU TAKIMLA...
YanıtlaSil