Yazdan başlıyorum bende tüm hanımlar gibi kış hazırlıklarına...
Sebze meyve organikken,bol bol alıyorum ve dondurucuya dolduruyorum...
Önce yeşil fasulyeden başladım...Domates rendeleyip tencereye aldım ayıklanmış fasulyeleri hafif sarartıp,poşetleyip kaldırdım...
Biberleri genellikle actifry da kızartıyordum,bu sene tepsiye koyup fırında kızarttım...
Rendelenmiş domateslerden sos yapıp kızarmış biberlerle karıştırdım sıcak sıcak kavanozladım
Kapya biberleri közleyip,biraz sirke bol sarmısak ve zeytinyağı ile tencerede ısıtıp sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirdim,turşumsu bir lezzet herkese tavsiye ederim...
Kızlarımın tercihi...Oğlum zaten turşu ve türevlerini hiç sevmiyor...Kızartmalar da onun için...
Çok sevdiğim ama elimi süremediğim bu meyve bahçemizin en güzel ağaçlarından...
Misafirlerimiz bol bol yedi bende baktım,pardon bakamadım bile...
Bol bol kayısı yedim ve kuruttum da tabiki...
Patlıcan -biber-kabak kuruttum...
Patlıcanları doğrama kurutuyorum 2 senedir...Çok güzel oluyor,kışın haşlayıp,kızartıyorum,üzerine sarmısaklı yoğurt döküp afiyetle yiyoruz...
O kadar sıcak olduki bu yaz doğradığım sebzeler 2 gün sonra kupkuru oldular...
Kızartmak üzere bez torbalara koyup kaldırdım...Kızlarıma da paylaştırdım tabi...İkisininde evi ayrı...
Bamyaları ayıklayıp,üzerine domates rendesi ve limon suyu sıktım...Eşim,küçük kızım ve ben 5 kg bamyayı bir akşamda ancak ayıkladık...
Sonra saklama kaplarına yerleştirip dondurucuya kaldırdım...
Bamya lezzetli ama ayıklaması bir o kadar uğraştırıcı bir sebze,hemde çok pahalı...
Yinede dondurucumun olmazsa olmazlarından...
Domates sosu ve Menemenlikler ...
Domates sosu için bu sene domatesleri hazır makina ile çeken bir yere götürdü eşim,bidonlara doldurup vermişler ...Bende yarım metre kadar temiz hortumu bidonda bekleyen domatesin içine sokup ağzımla önce suyu bir kere çekip sonra yere bıraktım ve beklerken dibinde duran su gelip aktı ve çok fazla kaynatmadan daha az zahmetle yaptım soslarımı...
Vişneler ve kızılcıklar pakaetlendi ve dondurucuya gittiler...
Turşular en sona bırakıldı tabi ancak zamanı geldi...
Gerçi ağustos gibi kaşık turşulardan yaptım doğrama turşu...Tuğçe hamile olunca ona yetiştirdim annem benden önce yaptı yedirdi sağolsun torununa...
Ama asıl kışlık karışık turşumuzu Eylül ayının sonunda kurdum...
Büyük cam kavanozlara kurdum,en arkadaki 10 ve 8 kg lık olanlar tek kullanımlık olanlardan yeni aldım bu sene için sadece...Kornişon,lahana,havuç,biber,karnabahar,domates,acur ve kelek kullandım...Bol sirke ve sarmısak tabi...Daha önceki turşu suyu tarifim için TIKKKKK
Yan taraftakilerde 3 ve 2.5 kg olanlar...
Tuğçeye ve annemede verdim...
Şu sıralar yemeye başladık bile...
Yaprak sarmasını bir hafta sonu akşamı sarıp poşetledim ve dondurucuya attım...1kg kıymadan bu kadar oldu...Dondurucuda hazır olunca misafirlerim geldiğinde kolayca pişirdim,şu anda 1 poşet kaldı...Fırsat buldukça sarıp atmak lazım ama dondurucuya girince aynı lezzet olmuyor sanki hemen sarıp pişirmek en iyisi...
Sağlıkla ve huzurla yemek nasip etsin rabbim inşallah hepimize,şen ve esen kalın...
afiyet olsun... kışın sağlıkla yiyin inşallah... :)
YanıtlaSilEllerine sağlık, sağlık ve afiyetle tüketin inşallah..
YanıtlaSilNeler yapmışsınız brova ya. Biraz ahmetli yaparken ama kışın büyük kolaylık oluyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil