Günaydınlar Efendim!!!
Dün akşam itibariyle soğuyan ve yağmur ile ilerleyen hava bugün kapalı ve serin...Tam bir Eylül sabahı diyebiliriz...Artık sıcak yaz günlerini geride bıraktık...Neyseki yazdan kış hazırlıklarımı tamamladım...Kurutulmuş fasulye ilimizde sıklıkla yapılır ve yemeğine de "Fasulye Mıhlası" denir...
Gerçekten enfestir ve denemeyenler varsa şiddetle tavsiye ederim...Yöresel falan demeyin deneyin...
Kurutmadan taze fasulyeden de yapabilirsiniz...Tarif mi? İşte burada
Taze fasulye yıkanır,ayıklanır ve civil denilen yöntemle ince ince kesilerek kurutulur...Fasulyenin alt ucundan başlayarak sırayla enine uzun uzun kesme yöntemidir civil...Her yörede farklıdır ama kavurması çok lezzetlidir...
Dünkü yazımda domates sosu yapacağımı yazmıştım...Evet dün akşam soslarımı pişirdim ve gördüğünüz üzere kavanozlara paylaştırarak konserve yaptım...Eve gittiğimde Tuğçe domatesleri yıkayıp,rondodan geçirmişti ve benim için hazır oldu hemen pişirmeye başladım...Zahmetli oluyor,uğraştırıyor ama kışın yemesi güzel oluyor ,hemde sağlıklı.
Ben domateslerin kabuklarını soymuyorum ...Yıkayıp rondodan geçirdikten sonra , katılaşana kadar pişiriyorum...Tuzunu en son atıyorum ve bir miktarda sıvı yağ ekliyorum ki parlak olsun...
*Tuzunu erken atarsanız kaynama esnasında etrafa fazla sıçrar ve elinizi yakar...
*Domateslerinizi etli olanlardan seçmelisiniz...Eğer sulu iseler akşamdan bir leğene doğrayıp üzerine kaya tuzu serpin ve çıkan suyu süzdürüp daha sonra kaynatın...
Afiyetle Yiyin...
Tülincim kurutulmuş fasulye hiç duymamıştım, hatta resme dikkatle baktım bunlar fasulyemi diye, evet fasulyeymiş. Hiç aklıma gelmemişti. Domates sosu gerçekten çok uğraştırıcı ama, kışın kullanmasıda bir o kadar pratik ve kolay. Bizim bahçenin domatesleri çok sulu olduğu için, biz biraz daha fazla uğraşıyoruz soslar çok sulu olmasın diye. Afiyetle tüketin. Sevgiler.
YanıtlaSilFasülye mıhlasının tarifini yazar mısınız? Ben mi göremedim acaba? Bir de kurutmadan ansıl piştiğini. Kış hazırlığınız müthiş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan Bey tarif burada diye link vermiştim ama yine yazayım;http://tatesal.blogspot.com/2012/08/fasulye-mihlasi-yumurtali-fasulye.html
SilKurutmadanda aynı yöntem ile fasulyeleri bölüp haşladıktan sonra soğan ve salça ile kavruluyor...
Kış hazırlıkları tamam demekki.ağustos böceği ve karınca gibi.iyi yapmıssınız.kışın hazır olur kolaylıkla pıser .sevgıler .
YanıtlaSilAfiyetle tüketin Tülin:)))
YanıtlaSilbende yazı güneşi değerlendirdim. dalından domatesleri patlıcanları biberleri kuruttum ama fasulyeyi bilmiyordum. bilseydim onu da kuruturdum. domateslerin şahane görünüyor. ağız tadı ile keyifle yemeniz temennisi ile:)
YanıtlaSilTaze fasulyeyi kurutmadan asla sevmiyorum ama kurusu tamamen bambaşka bir kimliğe bürünüyor.Bizdede kurutulmuş domatesle yapılır ve ben bayılırım.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilçok kıymetli bilgiler teşekkürler canım . Sebze kurutma bizde zor çünkü rutubetli yer malum...ellerne sağlık canım kışın helede çalışan bayan için çook kolaylık bunlar..
YanıtlaSilkıslıklar hazır elınıze sağlık
YanıtlaSilBu kış sendeyim becerikli kadın
YanıtlaSil