15 Şubat 2013 Cuma

EKŞİLİ - ERZİNCANA ÖZEL

Hayırlı Cumalar Kıymetli İzleyenlerim!!!!
Cumanın bereketi ve ihsanı üzerinize olsun!!!
Ünlü ustad Necip Fazıl Kısakürek'in bir şiiri ile geldim ...

ALLAH DERİM!
Sırtımda taşınmaz yükü göklerin
Herkes koşar zıplar ben yürüyemem
İsterseniz hayat aşını verin,
Sayılı nimetler bal olsa yemem
Ey akıl! Nasıl delinmez küfen,
Ebedi oluşun urbası kefen
Kursa da boşluğa asma köprü,fen,
Allah derim,başka hiçbir şey demem!
                           Necip Fazıl Kısakürek
Yaradanın merhameti ve affı ile ona sığınıyor,yanlızca ondan yardım diliyoruz...Sen bağışla yarabbi!!!

Fotoğrafta görmüş olduğunuz yemek Ekşili ...Daha önce de yayınlamıştım burada...İlimize özgü değişik bir lezzet...Tam bir şifa çorbası da diyebiliriz...


Bazan pırasının yeşiliyle,bazan da yeşil domatesle yapılır...Ben her ikisini de kullandım... 
Tarif Şöyle;
Malzemeler:
  • 2 baş kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1-1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2-3 adet kırmızı domates
  • 4-5 adet yeşil ,az olmuş domates (Yazın tercih edilir)
  • Kışın yıkanmış domates turşusundan da yapılır.
  • 7-8 adet ekşi erik veya erik kurusu
  • yarım demet dere otu
  • yarım demet maydanoz,özellikle sapları
  • 3-4 adet sivri yeşil biber
  • 10-15 dal pırasanın yeşil kısmı
  • Bir kase pişmiş parça et veya kavurma yoksa et suyu
  • Tuz,karabiber,pulbiber
  • 1 limon
YAPILIŞI:

Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak yağda kavrulur.Yöresel olarak bu soğan kavurma işine kısaca “SOHARIÇ” denir….Daha sonra sırasıyla salça,doğranmış yeşil biberler ve kırmızı domatesler ilave edilerek kavrulur.Parça et veya kavurma ile beraber bulgurda ilave edilip karıştırılır….Doğranmış yeşil domatesler ve pırasa sapları (isteğe bağlı) da eklenerek su ilavesiyle pişmeye bırakılır….Bir müddet piştikten sonra doğranmış maydanoz,dereotu,tuz,karabiber,pul biber ve ekşi erik ki bu normal kayısı değil tamas denilen yeşil can eriğinin kurusu ilave edilir.Eğer kuru erik konacaksa yıkandıktan sonra önce suda bekletmek gerekir…Eğer eriğiniz ekşi erik değilse 1 limon suyu ilave edebilirsiniz….Zaten ben erik ekşide olsa bir limonun kabuğunu soyup minik minik içine doğrarım…Aslında farklı seçenekleri olan bir çorba bu…Kışın yeşil domates bulunmayacağı için ya yazdan dolaba atacağınız yeşil domatesle veya turşu yaptığınız yeşil domateslerle de yapabilirsiniz bu çorbayı…Oda yoksa pırasanın yeşil dallarından doğrayıp,kırmızı domates,salça v.s ile de pişirebilirsiniz.Anlayacağınız sebze ve bulgurun buluştuğu ekşi bir lezzet….Aslında çorba piştikten sonra içine lop yumurta da kıranlar oluyor,zevk ve tercihe göre değişir….Yapacak olanlara afiyet olsun!!!!

8 yorum:

  1. oh oh mis gibi harika elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık yöremizin ekşili yemeğine bayılıyorum hele yanında birde tandır ekmeği oldu mu tamamdır.Hayırlı akşamlar.

    YanıtlaSil
  3. bizde ekşili pilav vardır ablacım ebegümeci ısırgan asma yaprağı ile yapılır ona çok benziyor:)
    ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık değişik bir lezzet hiç denememiştim :)

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım cok nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  6. bu bizim karalahana çorbasına benziyor yahu :)
    elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. canım mmmm ellerine sağlık yöresel lezzetleri çopk severim:)

    YanıtlaSil
  8. Canım çokkk yoğunum bu aralar oğlum yanımda iş sonrası mutfaktan çıkamıyorum:)))Sağlık olsun ,bugün yorum bırakan dostlarıma ve kardeşlerime uğramak istedim,ekşili nefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!