20 Eylül 2011 Salı

PATLICANLI-KAPYA BİBERLİ-HAVUÇLU SOS


Merhabalar Sevgili İzleyenlerim,Değerli Dostlarım,Arkadaşlarım!!!
Bugünlerde bayağı bir yoğunluk içerisindeyim...Düğünler,gezmeler olunca işlerimi yetiştiremez oldum...Aslında kış hazırlıklarınıda bitirdim sayılır...Çok şükür dipfirizi doldurdum...Daha önce yaptığım domates soslarını ve turşuları yayınlayamadım....Ama akşam yaptıklarımı hemen yayınlıyorum...Patlıcanlı-Kırmızı Biberli-Havuçlu sos bayağı uğraştırdı beni ama güzel oldu...
Kahvaltıda,makarnanın,kızartmaların yanında harika bir alternatif...Bursanın meşhur sosu...Annemler 10 yıl orada yaşayınca yemek alışkanlıklarınıda öğrenmiş olduk...Kahvaltıda kızarmış sıcak ekmeğin üzerine biraz tereyağı ve bu sostan sürüp yemenizi tavsiye ederim....Hemen tereyağı mı? demeyin canım azıcık birşey olmaz....Tarife geçeyim;


  • 5-6 adet közlenmiş patlıcan(ben fırında közledim)(mutlaka bıçakla delin yoksa patlıyor.)
  • 7-8 adet közlenmiş kapya biber
  • 7-8 adet orta boy havuç
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3-4 diş sarmısak


YAPILIŞI: Patlıcan ve biberler közlenir,soyulur ve ayrı ayrı rondodan geçirilir...Daha iri olmasını isterseniz minik doğrayabilirsiniz ...Domateslerde sarmısakla birlikte rondolanır...Aslında havuçlar önceden haşlanıyor ve sonra rondodan geçiriliyor ama ben zaten pişeceği için çiğ halde rondodan geçirdim ve hepsini bilikte pişirdim....Biber salçasınıda ekleyip 1 saat kadar kaynattım...Tuz,pul,biber ve karabiberide pişmesine yakın attım....Soğuduktan sonra kavanozlara doldurdum....Bugün kahvaltıda tadına baktım ve tamam dedim....


*İçinde domates olduğu için extra su ilave etmiyoruz...
*Pat pat atana kadar kaynatıyoruz...

14 yorum:

  1. gule gule yiyin elinize saglik

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım afiyetle tüketin. ben turşu için biraz daha serinlik gelsin diye bekliyorum İzmir hala sıcak:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Tülin ablacım harika olmuşlar.Bende kaç gündür nerelerde diyordum ablam.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Tatesal. Sağlıkla yemeyi nasip etsin Allah. Yalnız bu yaptığın sos turşular gibi saklanabiliyor mu onu merak ettim. Ne de olsa bende de herkeste olduğu gibi bir kış telaşı var he he.

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik Tulin abla harika gorunuyor sosun ve tursularin...afiyet olsun..optum..

    YanıtlaSil
  6. of of nasılda iştah açıcı görünüyor.domates ve biberli sostan yapmıştım ama bunu hiç bilmiyordum.eğer becerebilirsem denemeyi çok istiyorum.ellerinize sağlık.güle güle afiyetle yiyin inşallah.ya ne güzel şeyler öğreniyorum siz dostlardan.paylaştıkça çoğalıyoruz,büyüyoruz.süper.sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. O sosu Bulgaristan dan gelen ( Bizde Bulgaristan göçmeniyiz ama eski) komşularımızdan öğrenmiştik. Yalnız ben sarmısağı kavanozu açtıktan sonra bir taşım kaynatırken koyuyorum.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Sağlıklı güzel günlerde tüketirisiniz inşallah:)))

    YanıtlaSil
  9. sağlıkla ve mutlu sofralarda yeyin yaptıklarını tülinim,çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
  10. oh afiyet bal olsun canım ne güzel kış hazırlıklarını bitirmişsin benimde az kaldı inş. önümüzdeki haftalarda bitmiş olacak

    iyi günlerde afiyetle tüketin. bu biberli patlıcanlı sosuda merak ettim dediğin gibi azıcık tereyağı ile sürer löp löp yeriz. Deneyeceğim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. afiyetle tüketin inşallah:)
    bendde biraz daha havaların serinlemesini bekliyorum:)
    sos acaip iştah açıcı görünüyor:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Tülin abla yine döktürmüşsün. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. güzel yorumun için teşekkür ederim...

    kışlıklarınızıda allah ağız tadı ile yemenizi nasip etsin :)ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. MUY RICA ESTA RECETA UN BESO DESDE ESPAÑA WWW.ELHORNODEMARIA.COM

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!