6 Mayıs 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Zeytinyağlı dolmalar hemen her evde olduğu gibi bizim evde de çok sevilir....Misafirlerime yaptığım dolmalarda çok beğenildi ve kalanlarıda biz hemen bitirdik...Dolmanın içinden artınca bende patlıcan doldurdum...Aslında benim favorim patlıcan dolması...Dolmanın cinsi ne olursa olsun bence sanat içini hazırlamakta...Ve bazı püf noktaları kaçırmamakta...Bizim damak zevkimize göre dolmalık fıstık ve kuş üzümü pek tercih edilmiyor....Aslında benim şahsi fikrime göre kuş üzümü fena olmuyor ama yinede kızlarım tercih etmediklerinden kullanmıyorum...

Evettt şimdi gelelim tarife;


Zeytinyağlı Dolma İçi Hazırlama:

--------------------------------

2 büyük soğan

3-4 diş sarmısak

2 su bardağı pirinç

1/2 çay bardağı sıvı yağ

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 limon suyu

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı toz tarçın

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz,nane


YAPILIŞI:

-----------

Soğanlar minik minik doğranır ve yarım çay bardağı sıvı yağda kavrulur...Sarmısak daha sonra eklenir ...Yıkanmış ve süzülmüş olan 2 su bardağı pirinç ilave edilerek hafif kavrulur...Daha sonra salçalar ve baharatlar ,tuz,limon eklenir ve üzerine çıkacak kadar su konularak pişirilir....daha sonra nane ilave edilir...İlk püf noktası şudur; dikkat ettiyseniz soğanı zeytinyağında değil de sıvı yağda kavurdum...Çünkü zeytinyağı yandığı zaman lezzeti hoş olmuyor...Bu nedenle içi hazırlanıp piştikten sonra yarım su bardağı zeytinyağını üzerine gezdiriniz...Dolmaların ağız kısmına da minik doğranmış domateslerden kapak yapınız....İkinci bir püf noktası ise biberleri doldurduktan sonra bıçağın ucu ile birer delik açınız...Pişerken su dolmaların içine daha çok işlesin ve lezzetli olsun diye...Tüm etli ve zeytinyağlı dolmalarda kuraldır bu bizim için....Tabi dolmaları tencereye dizip üzerine su ilave ettikten sonra tuz dökmeyi de ihmal etmeyin....İçini hazırlarken maydanoz ve dere otu tercihinize kalmış ama annemin dolmalarından yola çıkarsak bu iki otu kullanmaz ve sadece nane döker...Üçüncü bir püf noktasına gelince ki bunu daha çok çalışan hanımlar uygulayacaktır....Şöyleki;eğer dolmayı akşamdan doldurduysanız ve misafirleriniz de 2. gün akşam geleceklerse pişirdikten sonra dibinde kalan suyu süzmeyin ve borcama almayın...Akşam işten geldiğinizde tencereyi ocağa koyun ve biraz ısıtın...Daha sonra borcama alın...Dolmalar buzdolabından çıkınca soğuk olacağından hem tazelenecek hemde yeni pişmiş gibi olacaktır....Servise kadar daha da lezzetleneceklerdir....Ilık ılık...Buda teyzemin önerisiydi....Deneyimlerden yola çıkarak dolmamızı pişirdikten sonra servise sunuyor ve afiyet olsun diyorum....Sevgiyle kalın sevgili izleyicilerim.....

14 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım okkalı yemeklerimizden biri oh ne hoş

    YanıtlaSil
  2. ÇITÇIT YUT,ELLERİNE SAĞLIK.SARIMSAKLI BİLMİYORDUM DENEYECEĞİM

    YanıtlaSil
  3. ablacımmm canımsınn ne güzel bir yorum yazmışsın bana teşekkür ederimm canım benimm..:))
    ellerine sağlık en sevdiğim dolma zeytinyağlı dolma benim de:))

    YanıtlaSil
  4. En sevdiğim yaz yemeklerinden benim kızımda kuş üzümlü sevmiyor. Onlar yemeğincede anneler herşeyden feragat ediyoruz. Ne yapalım anne olmak kolay değil.Elinize sağlık Tülin Hanımcığım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ben domanın her türlüsünü severimifavorim kuru patlacan ve biber ama:))
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık arkadaşım...Ne kadar lezzetli gözüküyor.Benim de favorim kuru patlıcan dolması,her gün olsa bıkmadan yerim:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik canim bende dolmalik biber aldim aksama bizdede biber dolmasi var Sizede afiyetler olsun .Blogunun degisiklik yapmissin cok güzel olmus civil civil cok güzel olmus sevgiler canim.

    YanıtlaSil
  8. Canımsın elelrine sağlık bizim evdede çok sevilir masan kalksakta mutlaka kaçamak yaparız:D

    YanıtlaSil
  9. ELLERINE SAGLIK YANINA BOL YOGURT...
    HIMMM...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Czesc ,
    Jestes wspaniala i zdolna kucharka .
    Masz wspaniale przepisy potraw, i sypatycznie jest na twoim blogu.Papryka faszerowana wyglada bardzo smacznie , zycze ci dalszych sukcesow,
    pozdrawiam .

    YanıtlaSil
  11. çook severim ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. acayip severim:)
    ellerine sağlık canım
    nefis görünüyor
    öpüyorummm

    YanıtlaSil
  13. canım benım sen yaparsında hıc guzel olmaz mıı? harıka görunuyor ellerıne sağlık canım o arada gördüğüm patlıcan dolmasını alıyorum.bayılırım:)sevgilerr

    YanıtlaSil
  14. canım benım sen yaparsında hıc guzel olmaz mıı? harıka görunuyor ellerıne sağlık canım o arada gördüğüm patlıcan dolmasını alıyorum.bayılırım:)sevgilerr

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!