Erzincanda iftarların vazgeçilmez çorbası Erzincan Köfteli Un Çorbası..Tarifi burada
İlk defa denediğim ama çok beğendiğim Etli Karalahana Dolması
Ve tatlımız....Kupta bisküvili ve muz dilimli kakolu puding ...
Ve tatlımız....Kupta bisküvili ve muz dilimli kakolu puding ...
Her ilin kendine özgü yemek kültürü olduğundan iftar menüleride ona uygun oluyor galiba....Aslında yeni nesil modern mutfak yemekleri pişirdiği için pek yöresel yemekler olmuyor...Erzincana mahsus köfteli kesme un çorbası gerçekten alışık olmayanların dahi yediklerinde çok çok beğendikleri bir lezzet...Sarmısaklı ve minik köfteli olan bu çorbayı mutlaka denemenizi tavsiye ederim....Gelelim karalahana dolmasına ....Karadenizin vazgeçilmez yemeği...
Ama ben daha önce hiç denememiştim...Eşim bahçeye ekmiş bende araştırdım hatta Taze Nane arkadaşıma sordum nasıldır bu lahana göbek bağlayınca mı sararız yoksa şimdimi dallarını keser yaparız diye...Oda sağolsun anneciğine sormuş cevap geldi...Beyaz lahana gibi göbek bağlamazmış,dallarını kesip saracakmışım...Sağolsun buradan sevgilerimi yolluyorum onlara....
Bende hemen yola koyuldum ,hani bahçedeki karalahanaları yayınlamıştım ya ,fotolarını çektikten sonra aldım bıçağı elime kestim dallarını ve eve getirip haşladım....Bayağı bir haşladım ama geç kalmışım daha tazeyken toplasaydım az haşlardım...İçinide hazırlayıp sardım.Yaprak sarması gibi oldu,kolayca sarıldı...Şimdi malzemeleri vereyim;
MALZEMELER:
----------------
İÇ MALZEMESİ:
10-15 yaprak haşlanmış karalahana
300 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 baş soğan (Rendelemeden minik minik doğrayınız)
1 adet kabuğu soyulmuş ve minik doğranmış domates
1 yemek kaşığı salça
Doğranmış bir kase maydanoz
Tuz,karabiber,pul biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
-----------
İç malzemelerin hepsi karıştırma kabında iyice yoğrulur....Dolmayı saracağınız tencerenin dibine 2-3 yemek kaşığı tereyağı konur ve 2 yemek kaşığı salça bu yağda biraz kavrulur ocağın altı kapatılır....Haşlanan lahanalar küçük parçalara ayrılarak iç malzemesinden bir miktar alınır ve sarılır...Etli yaprak sarması gibi....Daha sonra su ilave edilerek pişirilir....Ben dolmaların üzerine bir tabak kapatıp öyle pişirdim...Tadı normal lahana sarması gibi değilde sanki yaprak sarmasına yakındı...Üzerine yoğurt dökerek iftarda afiyetle yedik....
merhaba canım ben oruçlu değilim ilaçlarım çok ağır devamlı kullandığım için ama çocuklar eşim onlar için çorbayı yapıçam tutmasamda gece sabaha kadar ayaktayım hamur işlerini evdekiler çok seviyor tutmuş gibi oluyorum canım ellerine sağlık hepsi çok güzel olmuşlar yeni haftada yeni güzellikler seninle olsun..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.karalahanayı ben hiçbir tarifini denemedim şimdiye kadar hepte merak ederim:))
YanıtlaSilpuding muhteşem görünüyor ellerine sağlık.
keremcik nasıl daha iyidir inşalah.
Canım ellerine sağlık kara lahanayı hiç tatmadım...
YanıtlaSilPuding gerçekten gözlere şenlik...
Biberleri sormuşun canım...
Ben her yemeğe kırmızı biber doğrraım ..
Kızartmadan direk buzluktan çıkartıyorum ve yemeğe doğruyorum canım...
ellerinize sağlık:)orctnmı yoksa tatlı krzndenmi bilmem pudng harka gzüküo:)
YanıtlaSilmenü süper.keremide gördüm büyütmüşün kurtardın artık diyelim.darısı başıma
YanıtlaSilallahım yaa yutkunmaktan bı hal oldum döktürmüş yıne sevgili arkadaşım ellerine saglık sevgiler...
YanıtlaSilun çorbası vazgeçilmezimdir ellerine sağlık canım bana buram buram memleketimi hatırlatıyorsun hep
YanıtlaSilsağol:=)
Hepsi birbirinden nefis görünüyor arkadaşım.Ellerine sağlık.Sevgiler...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor canım eline sağlık. size iftara gelmek lazım :) cidden :)
YanıtlaSil