14 Nisan 2009 Salı

KIŞ KABAĞI DOLMASI




Öğlen saatinin yaklaştığı şu anlarda acıkan midelerden gelen sesleri duyar gibiyim....Mesela ben gibi...Harika lezzetli bir dolma tarifi vereyimde en azından görsellerle idare edelim....Bu bildiğiniz bal kabağı değil tatlısı yapılan....Kara kabak...Erzincanda sık sık yapılır evlerde...Kışlık kabağın kabuğu çok sert olduğundan soyulması ve parçalanması zahmetlidir...Genellikle erkek kuvveti gerektirir...Bu dolmayı çok seven eşim soyma ve parçalama işine gelince biraz kaçmaya çalışsada senede bir kerede olsa yakalamayı başardım.....
MALZEMELER:
----------------
Kara Kabak (Soyulmuş,dilimlenmiş ve ufak parçalara ayrılmış olarak)
250 gr.kıyma
1 baş kuru soğan
1çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı ince bulgur
Doğranmış maydanoz,dereotu
2 yemek kaş.salça
2-3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
-----------
Kabak dikdörtgen şeklinde ufak parçalara ayrılır.Ayrılan parçaların arası biraz kesilir tam olarak ikiye bölünmez ki dolma içinden yapığınız köfteler arasında durabilsin.Dolmanın içi hazırlanır,iyice yoğrulur.Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde şekil verilir ve arası açılan kabağın içine doldurulur....Tencerenin dibinde tereyağı bir miktarda sıvı yağ ilavesiyle salça kavrulur.Dolmalar tencereye dizilir ve üzerine su eklenerek hurma gibi pişinceye kadar beklenir....Mis gibi pişen dolmalarn üzerine servisten önce sarmısaklı yoğurt dökülür ve afiyetle yenir....

16 yorum:

  1. çok nefis görünüyor... biz burada kabak dolmasının üzerine sarmısakve limonlu sos döküp yiyoruz birde öyle dene...

    YanıtlaSil
  2. hiç duymamıştım bi sadece tatlısnı yaprdık farklı bişi denemek lazım

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor.ellerine sağlık.Ayrıca doğru söylüyorsun.Sabahları yalan yanlış kahvaltı yapıyorum ve öğleni de iple çekiyorum.çok acıktımmm.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım.çok leziz görünüyor yemeğin.bluzun da çok güzel olmuş.güle güle kullan.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Pastasını ,böregini ,tatlısını ,gözlemesini yaparım ama dolmasını ilk defa duyuyorum ellirine salık.

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar bu tatlısı yapılan bal kabağı değil,sakız kabağı derler,tatlı olmayan kabak...

    YanıtlaSil
  8. ay ne yaptın sen.ben bunu çooooook seviyom.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. hiç görmemiştim.bizim oralarda bunun tatlısı yapılır,hatta tatlıcılarda bile satılır.
    çok ilginç:))

    YanıtlaSil
  10. ilk defa duyuyorum... ellerinize saglik.Sarimsakli yogurtta evet cok guzel gider... sevgiler, medinem

    YanıtlaSil
  11. canım benim kabak dolmasına bayılırım.gerçi dolmanın ter türlüsüne bayılmamak elde degil.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  12. ilk defa görüyorum kış kabağından dolma yapıldığını, bizim buralarda hiç yapılmaz yada ben mi denk gelmedim acaba... ellerine sağlık nefis görünüyor denemeliyim en kısa zamanda.

    YanıtlaSil
  13. Ben de ilk defa duyanlardanım. Nefis görünüyor, eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. aaaa ben sadece tatlısını yapıyorum birde böreğini duymuştum ama dolmasını ilk defa gördüm nefis gözüküyor canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  15. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık dolma olsun da ne olursa olsun...

    YanıtlaSil
  16. annem bu kabaktan sütlaç yapıyor ama dolmasını duymamıştım,söyleyeceğim..eline sağlık tülin ciğim,kocaman sarıldım...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!