Öğlen saatinin yaklaştığı şu anlarda acıkan midelerden gelen sesleri duyar gibiyim....Mesela ben gibi...Harika lezzetli bir dolma tarifi vereyimde en azından görsellerle idare edelim....Bu bildiğiniz bal kabağı değil tatlısı yapılan....Kara kabak...Erzincanda sık sık yapılır evlerde...Kışlık kabağın kabuğu çok sert olduğundan soyulması ve parçalanması zahmetlidir...Genellikle erkek kuvveti gerektirir...Bu dolmayı çok seven eşim soyma ve parçalama işine gelince biraz kaçmaya çalışsada senede bir kerede olsa yakalamayı başardım.....
MALZEMELER:
----------------
Kara Kabak (Soyulmuş,dilimlenmiş ve ufak parçalara ayrılmış olarak)
250 gr.kıyma
1 baş kuru soğan
1çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı ince bulgur
Doğranmış maydanoz,dereotu
2 yemek kaş.salça
2-3 yemek kaşığı tereyağı
-----------
Kabak dikdörtgen şeklinde ufak parçalara ayrılır.Ayrılan parçaların arası biraz kesilir tam olarak ikiye bölünmez ki dolma içinden yapığınız köfteler arasında durabilsin.Dolmanın içi hazırlanır,iyice yoğrulur.Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde şekil verilir ve arası açılan kabağın içine doldurulur....Tencerenin dibinde tereyağı bir miktarda sıvı yağ ilavesiyle salça kavrulur.Dolmalar tencereye dizilir ve üzerine su eklenerek hurma gibi pişinceye kadar beklenir....Mis gibi pişen dolmalarn üzerine servisten önce sarmısaklı yoğurt dökülür ve afiyetle yenir....
çok nefis görünüyor... biz burada kabak dolmasının üzerine sarmısakve limonlu sos döküp yiyoruz birde öyle dene...
YanıtlaSilhiç duymamıştım bi sadece tatlısnı yaprdık farklı bişi denemek lazım
YanıtlaSilharika görünüyor.ellerine sağlık.Ayrıca doğru söylüyorsun.Sabahları yalan yanlış kahvaltı yapıyorum ve öğleni de iple çekiyorum.çok acıktımmm.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım.çok leziz görünüyor yemeğin.bluzun da çok güzel olmuş.güle güle kullan.sevgilerimle...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilPastasını ,böregini ,tatlısını ,gözlemesini yaparım ama dolmasını ilk defa duyuyorum ellirine salık.
YanıtlaSilArkadaşlar bu tatlısı yapılan bal kabağı değil,sakız kabağı derler,tatlı olmayan kabak...
YanıtlaSilay ne yaptın sen.ben bunu çooooook seviyom.ellerine sağlık.
YanıtlaSilhiç görmemiştim.bizim oralarda bunun tatlısı yapılır,hatta tatlıcılarda bile satılır.
YanıtlaSilçok ilginç:))
ilk defa duyuyorum... ellerinize saglik.Sarimsakli yogurtta evet cok guzel gider... sevgiler, medinem
YanıtlaSilcanım benim kabak dolmasına bayılırım.gerçi dolmanın ter türlüsüne bayılmamak elde degil.ellerine saglık.
YanıtlaSililk defa görüyorum kış kabağından dolma yapıldığını, bizim buralarda hiç yapılmaz yada ben mi denk gelmedim acaba... ellerine sağlık nefis görünüyor denemeliyim en kısa zamanda.
YanıtlaSilBen de ilk defa duyanlardanım. Nefis görünüyor, eline sağlık canım.
YanıtlaSilaaaa ben sadece tatlısını yapıyorum birde böreğini duymuştum ama dolmasını ilk defa gördüm nefis gözüküyor canım ellerine sağlık
YanıtlaSilçok güzel görünüyor ellerinize sağlık dolma olsun da ne olursa olsun...
YanıtlaSilannem bu kabaktan sütlaç yapıyor ama dolmasını duymamıştım,söyleyeceğim..eline sağlık tülin ciğim,kocaman sarıldım...
YanıtlaSil