Akşam yaptım bu çorbayı,Erzincanda çok yapılır.Buğdayın dövülmesiyle elde edilir Gendime...Buradaki adı bu .(Kırma,yarma,dövme,den gibi isimleri de var.)
Ben en kırık olanından yaptım,aşurelik değil....Bunada Aşyarması denilir. Yukarıdaki resimdede gördüğünüz üzere...2 Su bardağı yeterli olacaktır....Pişince çok artar çünkü.
Önce aş yarması yıkanır ve tencereye konur,üzerine su ilave edilir.Önceden küçük doğranmış yeşil fasulye ki ben yazdan dipfirize atmıştım.Onu kullandım...Haşlanmış kuru fasulyede olur.Pişmeye koyulur ve iyice pişinceye kadar beklenir...
Bir baş soğan ,küp küp doğranır ve pembeleşmeye başlayınca biraz salça ilave edilir.Kavrulunca nanede konularak pişmekte olan çorbaya eklenir.Çorbaya et suyu veya pişmiş ette konabilir.Karabiber,tuz,maydanoz,dereotu ilave edilir...
Daha sonra koyuca bir ayran yapılır ve pişmekte olan çorbanın içine ağır ağır dökülür ve bir taraftan da kesilmemesi için kepçeyle karıştırılır.Ocağın altı kapatılır ve en üstüne biraz daha ovulmuş nane serpilir.....Sıcacık mis gibi çorbanız yemeğe hazır vaziyettedir.AFİYET ŞEKER OLSUN EFENDİM...
Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler.
ben çok severim bu tarz çorbaları ellerine sağlık canım çok güzel olmuş
YanıtlaSilBloglarda gezmeye başladığımdan bu yana öyle değişik, bilmediğim tarifler öğrendim ki.harika.bu çorbayı da ilk kez duydum.ellerine sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilYapılışı benimkinden biraz farklı ama ben bayılarak yerim...eline sağlık.çoğu insan yememiştir oysa çok
YanıtlaSillezzeli olur...sevgiler canım
Yapılışı benimkinden biraz farklı ama ben bayılarak yerim...eline sağlık.çoğu insan yememiştir oysa çok
YanıtlaSillezzeli olur...sevgiler canım
benim eşimde erzurumlu onlarda yaparlar bu çorbayı ama böyle baharatlı değil.Aşurelik buğdayla ayran çorbası derler.Ay canım çekti valla.Ben de mi yapsam ne :)ellerine sağlık :)
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM ÇOK LEZİZ GÖRÜNÜYOR.YARMAYLA İLGİLİ BİR TARİF BULMUŞTUM AMA BİR TÜRLÜ YARMANIN NE OLDUĞUNU ANLAYAMAMIŞTIM ÖĞRENMİŞ OLDUM:)
YanıtlaSilMERHABA bloğumuza cee eee yapıp gitmişsiniz,bizde iadeyi ziyarete geldik iyiki gelmişiz çok güzel şeyler var burda,bizde sizi izliycez artık sevgiler...
YanıtlaSilyemek yapmayı bilmiyordum.ama sayenizde yavaş yavaş öğreniyorum.elinize sağlık.
YanıtlaSilnefiss hani bie hani bizee:))annemde yapardı nohutta koyardı bi avuç kadar istanbul yagışlı vesogukk iyi gider haa bi kase yollasan diomm ::)
YanıtlaSilcanım bizim buralardada gendirme denir diyeceksin sizin oralar nereler amasya taraflarındada bende bayılırım bu çorbaya öyle açım ki eniyisi gidip bir şeyler pişireyim okuldan geldimde hemen bilgisayarın başına geçtim. Burhan altıntop gibi bağımlı oldum bağımlıyım ben biri beni kurtarsın bu bilgisayar bağımlılığından ellerine sağlık benim yerimede ye afiyet olsun
YanıtlaSilemegine saglik,afiyetler olsun,sevgiler..
YanıtlaSilbu çorbayı mutlaka deneyeceğim canım.nefis olmuş..
YanıtlaSilçok severim yöresel çorbaları.ellerine ve emeğine sağlık canım.
YanıtlaSilçok severim yöresel çorbaları.ellerine ve emeğine sağlık canım.
YanıtlaSilSelamlar,
YanıtlaSilÇorbanız harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
Bloğumun izlemeye alınamama nedenini bilmiyorum. Ayarlarımdan kaynaklanıyordur belki. Kontrol edeceğim. Uyardığınız için teşekkür ederim.
Adsense bana da geç cevap vermişti diye hatırlıyorum. Yine cevap gelmezse tekrar kaydolmayı deneyin isterseniz.
Benim bloğumdaki fotoğraflı ilanlar
www.hepsiburada.com a
ait. Oraya da kaydolabilirsiniz.
Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler...
SLM,ÇORBAYI ÇOK SEVERİM,HELE DE BÖYLE GÜZELSE:)ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM:)SEVGİLER....
YanıtlaSilselam .yemek gezegenine üye olunca sizin blogunuzu gördüm ve erzincan çorbası ilgimi çekti..bende erzincanlıyım ve bu çorbayı severim sıkcada yaparım...ellerinize saglık..harika görünüyor.görüşmek üzere...sevgiler.
YanıtlaSilGendime çorbasını çok merak ediyordum ben.Yemekdeyizde yapmışdı birisi de pek beceremmişdi hatta.Elinize sağlık fotolarlada anlatınca çok iyi olmuş:):)
YanıtlaSil