13 Temmuz 2012 Cuma

MURADİYE KÜLLİYESİ-BURSA

Hayırlı Cumalar Sevgili İzleyenlerim!!!
Ramazan ayının giderek yaklaştığı şu günlerde tatlı bir telaşe aldı tüm evleri....Bir hafta kaldı 11 ayın sultanına...Hazırlıklar başladı...Rabbim hayırlısıyla eda etme imkanı versin cümlemize inşallah....
Bursada Muradiye külliyesindeydik... 
Muhteşem tarih kokan bu atmosferde gezerken duygulu anlar yaşadık...Bol bol fotograf çektim...
(Aşağıdaki açıklamalar netten alıntıdır....)
Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan 2. Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. 
Külliye; cami, hamam, medrese, imaret ve külliyenin bahçesine daha sonraki yıllarda yapılan 12 türbeyi içerir.  Bu türbe topluluğu Semerkant’taki Şah Zinde ve İstanbul'daki Eyüp Sultan ile birlikte, Türk İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından birisidir. Kanuni’nin Konya’da öldürttüğü oğlu Şehzade Mustafa, Fatih’in Napoli’de sürgünde ölen oğlu Cem Sultan, Yavuz Sultan Selim'in boğdurttuğu kardeşi Şehzade Ahmet gibi bahtsız şehzadelerin türbelerini barındırmasından ötürü Muradiye’den , A.H. Tanpınar’ın ifadesiyle “sabrın acı meyvesi” olarak bahsedilir.
 Külliyenin merkezini Muradiye Camii oluşturur. Giriş cephesi görkemli, diğer cepheleri sadedir.  Külliyedeki türbelerin en büyüğü ve en eskisi olan 2. Murad türbesi  caminin görkemli girişinin hemen karşısındadır.  1451’de Edirne’de hayatını kaybeden Sultan 2. Murat, 1443’te kaybettiği büyük oğlu Alaaddin’in yakınına gömülmek istediği için cenazesi Bursa’ya getirilmiş ve küçük oğlu Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu türbeye gömülmüştür. 2. Beyazid’in oğlu Alaaddin, kızları Fatma ve Hatice’ye ait sandukalar da 2. Murat türbesinin içinden geçilerek ulaşılan sade odada bulunmaktadır. Türbenin kubbesi, 2. Murat’ın vasiyeti gereği mezarın yağmur sularıyla ıslanması için gökyüzüne açık olarak yapılmıştır.
Diğer türbelerin çoğu Fatih ve 2. Bayezıd devirlerine aittir.  Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun, ebesi Ebe Hatun, ilk eşi Mükrime Hatun, Fatih’in oğulları Şehzade Mustafa ve Cem Sultan, Şehzade Mustafa’nın annesi ve Fatih’in eşi Gülşah Hatun;  2. Bayezıd’ın eşi Gülruh Sultan, oğlu Şehzade Mahmud; Kanuni’nin büyük oğlu Şehzade Ahmed,  Kanuni’nin küçük oğlu Şehzade Mustafa türbeleri ile iki saraylı hanıma ait olduğu sanılan Cariyeler Türbesi Muradiye Külliyesi’nde yer alan diğer türbelerdir.  









 Şehzade Mustafa'nın kabrini ziyaret ederken Muhteşem Yüzyıl dizisini hatırladım...Bence muhteşem bir diziydi tarihi  izleyicilerin kafasına kazıdılar....Daha bilinçli ve duyarlı olarak gezdim buraları...
Kerem de büyük bir zevkle gezdi,çok mutluydu...
 Erkek kardeşimin muhteşem pozu...
 Mahidevran Sultanın kabri... 
 Bizde kendimizce Valide Sultan ,kızı ve gelini olarak poz verdik...



 Ömer özgür çocuk modunda gezdi,havuzdan su alıp ıslattı kendini...
Küçük adam nasılda sevimli...
 Dokunulmadan sevilen tek çiçek manolya...
Ağaçta açtığı için dokunmak çok zor ama güzelliği muhteşem... 
Manolyanın altında poz vermeden olmazdı...
Sevgi ve muhabbet ile....

1 yorum:

  1. Süper görüntüler, Allah muhabbetinizi artırsın. Sandukaları görünce bir tuaf hisle doluyor insan, acıda olsa tarih, ders çıkarmak lazım.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!