Güne iyi başladık aslında ama az önce saat 10.37 de olan depremle soluğu dışarıda aldık...Erzincan Merkez 4,8 şiddetinde bir deprem...Ard arda gelen 2 ilçesinde duyulan artçılar...3.1-3.1 ve 3.2....Erzincanda deprem deyince insanların yaraları açılıyor dilleri tutuluyor...Yaralı çünkü Erzincan,karalı...Neler yitirdi neler....Çok fazla açmak istemiyorum konuyu...Rabbim sonumuzu hayır eylesin...İyi konuşalım iyi olsun inşallah!!!
Hemen konuyu değiştiriyor ve Erzincanın yöresel bir yemeğini yayınlıyorum sizler için "FASULYE MIHLASI"....Aslında yumurtalı fasulye kavurmasıda denilebilir...Ama halk arasında bilinen adı Fasulye Mıhlası hatta mıhlaması....fasulyenin boyuna boyuna kesilmesiyle yapılan bir yemek....Bu kesme yada çırtma işine burada "civil" denir....Mesela kadınlar aralarında şöyle söylerler..." Fasulye civilledim ".Yazdan civilleyip dondurucuyada atılır veya civillenmiş fasulye kurutularak kaldırılır.....Kışın nefis olur mıhlaması.....
MALZEMELER:
----------------
1 kğ civillenmiş yeşil fasulye
1 baş soğan
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
2-3 yumurta
tuz,karabiber
Limon
YAPILIŞI:
----------
Civillenmiş olan fasulye üzerine su çıkmayacak kadar su konularak tencerede haşlanır.Daha sonra süzgece dökülerek süzülmesi sağlanır...Diğer tarafta bir baş soğan yemeklik doğranır ve yağda kavrulur...Salça ilave edilerek karıştırılır...Süzgeçte süzülmüş olan fasulyeler iki avuç içinde sıkılarak kavrulan soğana ilave edilir ve karıştırılır...Tuz ve karabiber ekilir....Tencerenin kapağı kapatılarak biraz daha pişmesi sağlanır.Sonra yumurta kırmak üzere tencere içinde fasulyeden kaşıkla gözler açılır ve o gözlere birer yemek kaşığı sıvı yağ dökülür...Biraz kızınca üzerine yumurta kırılır....Fazla yumurtalı sevmeyenler 1-2 yumurtayı çırpıp açılan gözlere dağıtabilirler....Ben 4 adet bıldırcın yumurtası kırdım...hem besleyici olsun hemde evdeki bıldırcın yumurtaları değerlensin diye....Arzuya göre yerken üzerine limon sıkılabilir ki gerçekten lezzet katar....Bu yemek öğlen ve akşam yemeklerinde yenebileceği gibi geç saatte yapılan kahvaltılarda mesela tatil günlerinde Pazar kahvaltılarında da tüketilebilir....Çok lezizdir şiddetle tavsiye ederim.....İlimizde bir yemeğe davetliyseniz eğer ve yöresel yemekler yapıldıysa hemen menüyü sayabilirim.....
Un çorbası,yaprak dolması,fasulye mıhlası,su böreği,kasefe,pilav-tavuk(yöresel değil),sütlaç....
Daha ne olsun değil mi? Öğlen saatinin yaklaştığı şu sıralarda iştahınızı kabartmamayım anacım....fasulye mıhlasını yapmak isteyenlere kolay gelsin vede afiyet olsun!!!!
:( Tülincim Allah beterinden saklasın çok geçmiş olsun...
YanıtlaSilÇok çok geçmiş olsun bu kadar bitsin inşallah ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun.
YanıtlaSilablacım geçmiş olsun bita olmaz inş artçılarda insanı tedirgin ediyor değilmi?biz fasulye kavurması deriz ben çok severim benim yeriemde ye ayranla afiyet olsun
YanıtlaSilçok geçmiş olsun düzcede deprem bölgesi iki büyük deprem atlatık ALLAH hepimizin yardımcısı olsun benimde karnım acıkmıştı fasülyeden banada gönderirmisin ellerine sağlık
YanıtlaSilAllah hepinizi hepimizi korusun ..
YanıtlaSilah nefis karadeniz yemekleri.. enfes gorunuyor.. ellerinize saglik
YanıtlaSilgeçmiş olsun tülin ciğim allah korusun ,bir daha öyle acılar yaşatmasın inş.fasulye kavurmasını bizde çok yaparız çokta severim,turşusundanda kavururuz kışın mısır ekmeği ile yeriz mmmm...saydığın menü ağzımı sulandırdı,gelince isterim :)kocaman öpüyorum canım...
YanıtlaSilÇok geçmişler olsun..Allah bir daha yaşamasın,korkutmasın..
YanıtlaSilFasulye mıhlaması çok değişik görünüyor,ellerien sağlık..Sevgiler..
tülin canım çok gecmiş olsun...
YanıtlaSilMERHABA CANIM İZNİN OLURSA BİR DUYURUM OLACAK SENDE BUNU SİTENDE İSTER YORUM OLARAK SİTERSEN YAZI OLARAK YAYINLARSAN SEVİNİRİM
YanıtlaSilSEVGİLİ ARKADAŞALAR
Artık geleneksel olan İSTANBUL BULUŞMALARIMIZ’a bir yenisini daha ekliyor ve bu seferde bir piknik düzenliyoruz. Gelmek isteyen tüm arkadaşları ve seni aramızda görmekten mutluluk duyarım Tüm dostlar davetlidirler .Sadece bana mail yolu ile 11 agustos tarihine kadar bilgi aktarımında bulunmaları yereli olacaktır
Mail :birdemliksohbet@hotmail.com
Buluşma yerimiz BEŞİKTAŞ YILDIZ PARKI olacaktır.16 agustosta 10:00- 16:00 arasında bu mekanda sizleri agırlamak istiyoruz gelmek isteyen arkadaşlar lütfen tarafıma isim soyisim ve telefon olarak mail adresime mail atmalarını rica ediyorum
Sevgiler
http://birdemliksohbet.com
depremmm çok korkarım defalarca salanıoz istanbulda en ufak artçıyı hissediyor ödüm kopuyor deprem ülkesiyiz ama asla alışılmıyorr ç.ok geçmiş olsun allah afetlerden hepimizi tüm insanlıgı korusun şu mubarek gün ve gecelerin hurmetine yemkte herzemenki becerin afiyet olsun hayırlı akşamlar
YanıtlaSilSelamün Aleyküm Kardeşim,çok geçmiş olsun.Bizim Tekirdağ'da deprem bölgesi.Uzmanlar ilk sıraya koyuyorlar.Allah sonumuzu hayır eylesin.Rabbim musibetlerden muhafaza eylesin cümlemizi.Amin!Memleketim Zonguldak.
YanıtlaSilAllah'ım kalbimizi iman ve Kur'ân nuruyla nurlandır.Allah'ım, Sana karşı fakrımızla bizi zengin kıl; Senden istiğnâ ile bizi fakir düşürme. Biz kendi havl ve kuvvetimizden teberrî edip Senin havl ve kuvvetine iltica ettik. Sen de bizi, Sana tevekkül edenlerden eyle. Bizi nefsimize terk etme. Bizi hıfzınla koru. Bize ve erkek, kadın bütün mü'minlere rahmet et.Amin!. Cumanız Mübarek Olsun.Muhabbet ve dualarımla, Hayırlı geceler.
Canım çok geçmiş olsun. Allah beterinden saklasın.
YanıtlaSilBu yemeği çok duymuştum ama ölçüü bir tarifi ilk kez sende görüyorum. Deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Canım çok çok geçmiş olsun rabbim beterinden esirgesin...
YanıtlaSilARKADAŞIM SANA BİR MERHABA DEMEK İÇİM UĞRADIM.FASULYEN HARİKA GÖZÜKÜYOR.SEVGİLER.KEKCAFE
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun! Allah beterinden korusun inşallah! Ben de o yıllara gittim bir an...Bu arada ben bu yemeğe bayılırı:) Olsa da yesem:) Güzel Erzincan'a çok selam:)
YanıtlaSil