31 Mart 2021 Çarşamba

DÜĞÜN ÇORBASI

DÜĞÜN ÇORBASI
Bu çorba daha çok Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Teknolojinin yayılmasıyla birlikte her yöreye has  olan çorba kültürü artık Türkiyenin tüm illerinde yapılmaktadır...Özellikle kışın vücudu sıcak ve sağlıklı tutmanın yolu olarak görülen çorbalar mutfaklarımızın baş tacıdır...
Öte yandan, bazı özel kutlamalar için özellikli aranan çorbalar da vardır. İşte düğün çorbası da isminden anlaşılacağı üzere, özellikle düğün, sünnet yemeği gibi kutlamalarda sofrada yer bulur. Düğün çorbası damağa doyumsuz tad veren içimiyle çorbaların hası olmak gibi bir nam ile bilinir. 
Limonlu terbiye Rumeli mutfağından mutfak kültürümüze girmiş bir çorba terbiyeleme yöntemidir. Düğün çorbasında da bu terbiyenin uygulanışına rastlarız...
Benim kendimce pratik olarak yaptığım çorbamızın tarifi şöyle;

  • Haşlanmış gerdan eti (1kase)
  • 2yemek kaş.un
  • 2yem.kaş.tereyağı
  • Et suyu (2 kase)
  • 1kase yoğurt
  • 1yumurta sarısı
  • yarım limon suyu
Yapılışı ;
  • Haşlanan etler ufak ufak doğranır...
  • Tereyağında iki kaşık un hafif pembeleştirilir ve üzerine soğuk su dökülerek sürekli karıştırmak kaydıyla kaynatılır...
  • Etler de bu esnada atılır ve birlikte pişmeye bırakılır...
  • Tuz,karabiber eklenir...
  • Bir kase yoğurdun içine bir yumurta sarısı ve yarım limon sıkılarak çırpılır...Çorbaya ilave etmeden önce kesilmemesi için önce bir kepçe sıcak çorbadan alınarak yoğurtlu karışıma dökülür ve sonra çorbaya ilave edilir...
  •  Sürekli karıştırıp ,kaynamaya çıktığında ocağın altı kapatılır...
  • Üzerine dilerseniz yağ,biber,nane sosu yapabilirsiniz ki ben yapmadım bu şekilde daha çok seviyorız...
*İlle gerdan eti olmak zorunda değil,farklı bir ette olur...

Afiyetle yenir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!