Erzincanımızın ketesi meşhurdur...
İlimizde Unlu mamül satan heryerde bulunur ama evde yapılan kete başka olur...Hele bu korona günlerinde dışarıdan birşeyler alamaz olduk...Rabbim en kısa zamanda bu virüsü üzerimizden alsın inşallah...
Malzemeler;
1 litre süt
1 paket tereyağı (250 gram)
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
İçi için:
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1, 5-2 su bardağı un
İçsiz yapmak isterseniz sadece tereyağı gezdirip bükdürerek üzerine basıp,yuvarlak hale getirebilirsiniz...
Hatta ben eşim sevdiği için peynirli ve maydanozlu olarak da yapıyorum...
Üzeri için:
1 yumurta
Üzeri için:
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı;
----------
*Ilık süt,şeker,tuz ve maya karıştırılır. Daha sonra diğer malzemeler karıştırılarak fazla yumuşak olmayacak şekilde sıkı bir hamur elde edilir ve 45 dak.kadar mayalanmaya bırakılır. *İçi için yağlar eritilir ve un hafif kavrulur...
*Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde alınır ve bezelere bölünür...Bezelerin üzerine nemli bir bez örtülür...
* Bezeler tek tek açılır ve iç malzemesi koyularak ikiye katlanır ve rulo yapılır. Daha sonra bir ucundan içe doğru fazla sıkı olmayacak şekilde sarılır ve üzerine bastırılarak yuvarlak hale getirilir...Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizlerek,üzerlerine yumurta sürülerek fırına verilir...
*İçsiz yapmak isterseniz aynı şekilde yapılır sadece iç yerine yağ sürülür veya peynir de konulabilir...
*Cevizli kete de çok güzel olur,cevizi dövüp içine biraz toz şeker karıştırırarak aynı şekilde yapabilirsiniz...
Eşim için yaptığım peynirli kete...
Bunlarda peksimet...Aynı hamurdan keserek yaptım...
Tereyağının lezzeti bir başka oluyor ama genellikle ben içsiz yapıyorum...
Yapacak olanlara kolay gelsin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...