Hayırlı Cumalar Kıymetli Dostlar!!!
Cumanız mübarek,sofralarınız bereketli olsun...
Bugünkü tarifimiz Ayva Tatlısı (dolması) ...
Peygamberimiz (s.a.v.) Ashab"dan bir cemaatle oturmuşlardı, mübarek ellerinde
ayva vardı. Talha ibni Abdullah; ben oturunca ayvayı bana yuvarladı ve sonra dedi ki: “Al bu ayvayı, ayva kalbe kuvvet verir, nefsi güzel eyler (insanı güzelleştirir), göğüs ağırlığını giderir.”
ayva vardı. Talha ibni Abdullah; ben oturunca ayvayı bana yuvarladı ve sonra dedi ki: “Al bu ayvayı, ayva kalbe kuvvet verir, nefsi güzel eyler (insanı güzelleştirir), göğüs ağırlığını giderir.”
Peygamberimiz (s.a.v.) diğer bir hadis-i şeriflerinde “Hamile olan hatunlarınıza ayva yediriniz, zira ayva kalbe kuvvet verir. Sıkıntıyı giderir, doğan çocuk güzel olur.” demiştir.
Bizde ailece ayvayı çok severiz...Fırında pişirip yemesi de ayrı bir güzel olur...Ama en çok tatlısı sevilir...
Daha önceki Ayvalı tatlılarım;
*Muhallebili-kırmızı Ayva Tatlısı
*Dilimli Ayva Tatlısı
*Fırın Poşetinde Ayva Pişirme
Veee Ayvadan
*Ayva Kebabı
Daha önceki Ayvalı tatlılarım;
*Muhallebili-kırmızı Ayva Tatlısı
*Dilimli Ayva Tatlısı
*Fırın Poşetinde Ayva Pişirme
Veee Ayvadan
*Ayva Kebabı
Tatlıda ayvanın cinside çok önemlidir...Özellikle Ekmek Ayvası tercih edilmelidir...
Benim Tarifim şöyle;
Malzemeler:
- 5-6 adet orta boy ayva
- 50 gr kızamık şekeri
- Dövülmüş ceviz,fındık
- 3-4 su bardağı toz şeker
- Yarım limon
- Kaymak
Kızamık Şekeri budur...
Bu şekerle Lohusa Şerbeti de kaynatılır...
Kaymaklı Ayva Tatlısının Yapılışı;
- Ayvalar soyulup ikiye bölünür,yıkanır
- Su dolu bir kaba alınır ve üzerine bir miktar limon sıkılır....
- Daha sonra tencereye yerleştirilir ve üzerlerini dolduracak kadar toz şeker serpilir...
- Ayvaların yarısında su ilave edilerek pişmeye bırakılır...
- Daha sonra kızamık şekeri bir bardak su içinde bir kapta ocağa alınarak eritilir...
- Pişmekte olan ayvaların üzerine dökülür...
- Kalan limon da üzerlerine sıkılır...
- Pişerken ayvalar alt-üst edilir ki ayvaların her tarafı eşit şekilde kırmızı olsun...
- Daha fazla kırmızı olmasını isterseniz gıda boyası kullanabilirsiniz veya kızamık şekeri miktarını artırabilirsiniz...
- Pişen ayvalar servis tabağına alınır,suyundan üzerlerine gezdirilir...
- Oyuk kısımları dövülmüş ceviz ve fındık içi ile doldurulur,arzuya göre sadece ceviz veya sadece fındık da tercih edilebilir...
- En üstüne birer tatlı kaşığı kadar kaymak konur ve servise hazırdır...
- Ben kaymağı krema pompasına koyup ,sıktım ancak kaymak katı olduğundan biraz zor oldu...Sadece kaşık yardımıyla da konulabilir...
- Enfes lezzetiyle cezbeden bir tatlı olduğunu söylemeliyim...
- En büyük lezzeti da şerbetinde olduğundan servis yaparken ayvaların kenarına birer kaşık dökmeyi unutmayın...
ellerine sağlık....
YanıtlaSilGörüntü harika :) Ellerine sağlık ve afiyetler olsun...
YanıtlaSilSizlere afiyet olsun görüntü on numara acaba yemeye gelsem mi?
YanıtlaSil*
Ay bayılırım ayva tatlisina. Aradım aradım bulamadım buralarda. ; (
YanıtlaSilGöndereyim sana sevdican...
SilHayırlı cumalar sizede:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık
kızamık şekeri ile rengi gibi kokusu çok hoş olmuştur
YanıtlaSileline sağlık
Süper bir görüntü ellerine sağlık,selam ve sevgiler:)
YanıtlaSil