Yemediyseniz hemen bir kısır yapın ve üzerine tanelediğiniz narları serpiştirin ve lezzetin doruğuna çıkın....İnanın çok güzel oluyor...Ekşinin her çeşidinin yakıştığı kısıra farklı bir boyut kazandırıyor...Ama yok ben illede turşuyla yerim derseniz oda olur.... Genelde nar ekşisi kullanılan kısır daha bir lezzetleniyor,bilginize....
Yıllardır nar suyu nar suyu diye ortalığı yıkanlar şimdi yok suyunu değil kendisini yiyin çekirdeğini mutlaka çiğneyin diyorlar...Eeee tabiii doğal olmalı Allah nasıl yarattıysa öyle yenmeli değil mi? Hatta yağ yakıcı özelliğinin olduğu da açıklandı hanımlar dikkate alalım lütfen!!!
Kısır şu bizim kısır yani hepinizin bildiği bulguru şişir,iki üç sebze doğra karıştır olsun bitsin...Hanımların favorisi,beylerin aslında çok sevdiği fakat hanım gibi olmamak adına yemekten imtina ettikleri kısır...Beyefendi okuyucularım alınmasınlar ama genelde bayan okuyucularım olduğunu bildiğimden yazdım...İstisnaların kaideyi bozmayacağı da aşikar...Evettt....
Kısırımızın tarifinde sadece domates yok,diğer sebzeler tam tekmil...Ben yinede ufaktan bir tarif yazayım...
Malzemeler:
- 2 su bardağı bulgur
- 1 baş kuru soğan (minik doğranmış)
- 2 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık)
- tuz,karabiber,pul biber,tatlı kırmızı biber,kimyon
- Marul,Maydanoz,Dereotu,Yeşil Biber,Salatalık
- Yeşil soğan (Ben kullanmadım)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Bulguru şişirmek için kaynar su
- 2 adet tanelenmiş nar
Yapılışı:
- Bulgur kapaklı bir kaba alınır ve kaynar su ile üzerine fazla çıkmayacak şekilde ıslatılarak demlenmeye bırakılır...
- Doğranmış soğan,salçalar,nar ekşisi,yağın yarısı ,tuz ve baharatlar eklenerek iyice karıştırılır...
- Sonra doğranmış sebzeler ilave edilerek karıştırılır...
- Limon suyu ve kalan yağ da eklenerek tat kontrolü yapılır...Arzuya göre tuz,limon veya baharatlardan ilave edilir....
- Servis yaparken nar taneleri üzerine serpiştirilen kısır afiyetle yenir...
*Bulgurun faydalarını anlatmaya gerek var mı bilmem ama gerçekten buğdayın en güzel hali bence...Gerçi Karatay teyzemiz göbek yapıyor çok az tüketin diyor ama bulgur vazgeçilmezim...
*Bulgurun faydaları için tıkkkkkkk
Bol Bulgurlu Sağlıklı Günler Dilerim!!!
Kısırın her hali kabulümdür :)
YanıtlaSilelinize sağlık
nar ekşili yedim o sayılır mı :)
YanıtlaSileline sağlık canım
bir de şu nar dişlere dolmasa bu yüzden nar ekşisi koyuyorum ben
YanıtlaSilböylede güzel görünüyor canım ellerine sağlık
Yemedim ve nefis görünüyor tülincim anım istedi doğrusu:)) narsı da olması yapayım bari:) ellerine sağlık canısı.
YanıtlaSilAyyy, bayılırım yemeye, ama hiç beceremem, senin tarifini mutlaka deneyeceğim, umutluyum bu sefer :))
YanıtlaSilKaratay teyzeyi hiç iplemiyoruz, çünkü kendisi beslenme uzmanı değil, onun için pirinçten kaçtıkça, bulgura veriyoruz kendimizi, şekeri de böyle yendik zaten, bulgura devaammm
Narla gerçekten güzel olur,ellerine sağlık..Bulguru bende çok severim,lezzeti tartışılmaz. Yemeklerimde pirinçten çok bulgur kullanırım.Selamlar..
YanıtlaSilellerine sağlık canım ban yedim gercekten cokkk lezzetli oluyor
YanıtlaSilTülincim valla seni mimledim :) bloğuma bakar mısın? bu arada kısıra bayıldım sevgiler
YanıtlaSilnarlı hiç yemedim ama nefis görnyor..ellerine sağlık
YanıtlaSilevet narla çok güzel olur.hatta bilirsin muhakkak tabule yaparlar çok güzel olur.tavsiyemdir.
YanıtlaSilKısırın her hali çok güzel oluyor, ellerine sağlık ablacım:)
YanıtlaSilmasanda mamalarında harika görünüyor. Havuç fikrine bayıldım ellerine sağlık
YanıtlaSil