24 Nisan 2009 Cuma

YOĞURTLU KABAK*EKŞİLİ*CEVİZLİ KETE




Günaydın sevgili arkadaşlarım,hayırlı cumalar!!!!Bugün güneş yüzünü bir gösterip bir kayboluyor....Yanar döner bir hava mevcut...Gerçi hava nasıl olursa olsun senin havan güzel olsun derler ya işte o hesap.Ama benim havamda pek iyi değil yorgunluk bitkinlik var....Herneyse;Yoğurtlu Kabağı tarif etmek istiyorum ilk olarak.Rahmetli babamın çok sevdiği Erzincanın Kemah yöresine ait (Memleketim) bir soğuk salata......Çok hafif ,kolay ve lezzetli olur....3 adet kabak küp küp doğranır.2 su bardağı bulgurla üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle pişirilir.1-2 tatlı kaşığı tuz eklenir.Pişince soğumaya bırakılır ki ben akşamdan haşlar dolaba atarım ne zaman yiyeceksek o zama çıkarır hazırlarım.Hazırlanması da çok kolay.Pişirdiğiniz bulgurlu kabak karışımından bir miktar karıştırma kabına alıyorsunuz ve üzerine sarmısaklı yoğurt döküyorsunuz....En üste de kuru nane serpiyorsunuz,bu kadar....Sakın mantı gibi yağlı,salçalı sos yapıp dökmeyin hiç güzel olmuyor....Böyle sade yoğurtlu harika bir tad.Dilerseniz içine taze nane de doğrayabilirsiniz...ben misafirlerime küçük kaselerde salata çeşidi olarak da sunuyorum çok beğeniliyor,tavsiye ederim....

Bu yukarıda gördüğünüz tabakdaki yemek Erzincanın meşhur EKŞİLİSİ....Babaannemizin ellerinden çıktı bu yemek....Kayınvaldem bunu çok güzel pişirir....Ana malzemeleri soğan,bulgur,kavurma,dereotu,ekşi kuru erik,pırasanın yeşil kısımları veya yazın yeşil domatesten de yapılır...Ayrıntılı tarifi daha sonra ben pişiridiğimde vereceğim.....

Bunlarda anneannemizin cevizli keteleri ....Aralarındaki peksimetlerde çok nefis görünüyor değil mi?....Anneme bu tür işler kolay geliyor...O da kek ve yaş pasta yapmayı sevmiyor...Ama biz hepsini çok seviyoruz...Hele keteleri kızlar anında bitiriyorlar.....

18 yorum:

  1. KETEYİ BENDE ÇOK SEVERİM AMA ERZİNCANA AİT EKŞİLİNİN TADINI GERÇEKTEN ÇOK MERAK ETTİM MALZEME LİSTESİ TAM BENLİK:) ANNEMİZİN KAYINVALDEMİZİN SENİN GÜZEL ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  2. günaydın canım :) hepsi birbirinden güzel görünüyor eline sağlık, çok severim değişik yöresel yemekleri :)

    YanıtlaSil
  3. ekşiliyi ilk defa duydum.ama denemek isterim.çünkü ekşi tatlara bayılırım.

    YanıtlaSil
  4. Artık ben bu akşam ekşili yapayımda tarifi yayınlayayım,madem ekşi tatlar seviliyor...

    YanıtlaSil
  5. gene döktürmüş ardasım tarifleri amaaaaaaaaaaaaaaa kete kete kete neli olursa olsun kabülümdür yanında peynirr ohhh anane bende istiyommmm keşke bende ananemle yakınında olsaydım tandırda pişiriyo bide o miss gibide kokar ah gurbet ahhhhhhhhh

    YanıtlaSil
  6. eşkilinin tadı mükemmel oluyor arkadaşlar benım komşum yapmıştı enfes tadı var yanında yaprakta vardı haşlanmış artık onun yenme usulümü bilmem ben sade yedim harika

    YanıtlaSil
  7. merhabalar,
    kabağı severim.. bulgurlusunu hiç denemedim. ilk fırsatta deneyeceğim.. sanırım bunun kalorisi ed düşüktür...diğerleri de çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık yemekler enfes görünüyor sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. mmmm nefis döktürmüşün gene.birer kaşık attım ağzıma.malum diyet:)

    YanıtlaSil
  10. hiç kete yemedim ..yakınlarda olsaydında senin ellerinden yeseydik..bir yörenin yemeğini en iyi oyörenin insanı yapar diye düşünüyorum ..kete poğaçaya benziyor görünüşü tadıda aynı mı??

    YanıtlaSil
  11. kete yedim cok güzel ellerine saglık sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık bitane aldım keteden

    YanıtlaSil
  13. hepsi birbirinden lezzetli olmuş canım.afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  14. Hepsi birbirinden nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Kabak yemeği çok değişik.

    YanıtlaSil
  15. keteyi erzurumda görevli iken yemiştim çokta hoşuma gitmişti ama neden kendim hiç denememimişim onu bilmiyorum
    kabaklı tarifiniz bizim borani dediğimiz tarifle aynı sadece önce kabağı biraz pişirip bulgur ilave ediyoruz ve 1 kaşık unda çırpar ilave ederiz ve sarımsaklı yoğurtla yenir üzerinede tereyağı kızdırır dökeriz ve aynı şekilde taze fasulye ve ıspanaklada yaparız ve yanında soğanla çok güzel olur yapanların ellerine sağlık damak tadıma uyunca cenem düştü iyi geceler

    YanıtlaSil
  16. bende keteyi ağrı lı bi arkadaştan yemiştim secerim yani hepsi çok güzel ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  17. cevizli keteye bayilirim.. ayrica cok tok tutuyor.. ellerinize saglik... guzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler, medinem

    YanıtlaSil
  18. Ekşiliye yoğun talep var galiba)) tarifini bekliyoruz. Sevgiler,

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!