Yoğun istek üzerine Ekşilinin tarifini vereceğim...Erzincan tabiriyle "EŞGİLİ" .....Yöremizde çok sevilen ve sık sık yapılan,hatta bayanların günlerinde bile pasta börekten önce birer kase ikram edilen bir çorba....
MALZEMELER:
----------------
2 baş kuru soğan
2-3 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1-1,5 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı salça
2-3 adet kırmızı domates
4-5 adet yeşil ,az olmuş domates (Yazın tercih edilir)
Kışın yıkanmış domates turşusundan da yapılır.
7-8 adet ekşi erik veya erik kurusu
yarım demet dere otu
yarım demet maydanoz,özellikle sapları
3-4 adet sivri yeşil biber
Bir kase pişmiş parça et veya kavurma yoksa et suyu
Tuz,karabiber,pulbiber
1 limon
YAPILIŞI:
-----------
Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak yağda kavrulur.Yöresel olarak bu soğan kavurma işine kısaca "SOHARIÇ" denir....Daha sonra sırasıyla salça,doğranmış yeşil biberler ve kırmızı domatesler ilave edilerek kavrulur.Parça et veya kavurma ile beraber bulgurda ilave edilip karıştırılır....Doğranmış yeşil domatesler de eklenerek su ilavesiyle pişmeye bırakılır....Bir müddet piştikten sonra doğranmış maydanoz,dereotu,tuz,karabiber,pul biber ve ekşi erik ki bu normal kayısı değil tamas denilen yeşil can eriğinin kurusu ilave edilir.Eğer kuru erik konacaksa yıkandıktan sonra önce suda bekletmek gerekir...Eğer eriğiniz ekşi erik değilse 1 limon suyu ilave edebilirsiniz....Zaten ben erik ekşide olsa bir limonun kabuğunu soyup minik minik içine doğrarım...Aslında farklı seçenekleri olan bir çorba bu...Çağalaların çıktığı şu günlerde erik yerine bir avuç çağalada kullanabilirsiniz....Kışın yeşil domates bulunmayacağı için ya yazdan dolaba atacağınız yeşil domatesle veya turşu yaptıpınız yeşil domatesle de yapabilirsiniz bu çorbayı...Oda yoksa pırasanın yeşil dallarından doğrayıp,kırmızı domates,salça v.s ile de pişirebilirsiniz.Anlayacağınız sebze ve bulgurun buluştuğu ekşi bir lezzet....Aslında çorba piştikten sonra içine lop yumurta da kıranlar oluyor,ben yedim ama zevk ve tercihe göre değişir....Yapacak olanlara afiyet olsun!!!!
ellerine sağlık arkadaşım ekşili şeyleri pek sevmem ama oldukça değişik ve farklı bir tat olmuş.
YanıtlaSilEKŞİ HASTASI OLAN BEN İÇİN KATİYEN DENENİCEK BİR TARİF TARİF DEFTERİME EKLEDİM :) ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
YanıtlaSilaman tanrım çok ilginç bir tarif.erigin bir yemege girebilecegini hiç düşünmezdim.
YanıtlaSilMerhabalar...
YanıtlaSilTarifiniz çok değişik...
Sunumunuz çok güzell ellrinize sağlık:))
Sevgilerimle
yöresel tatları bi ayrı severim zaten sevmediğim şey mi var benim:)
YanıtlaSilhmm farklı ellerine saglık sevgiler....
YanıtlaSildeğişik ve güzel bir çorba canım.ellerine sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilne güzel bir lezzet...
YanıtlaSilellerine sağlık canımmmm,afiyet bal olsun size
öpüyorum
MMM YEME DE YANINDA YAT CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.NEFİSTİİ..
YanıtlaSilDegisik ve sahane bir yemek olmus, ellerine saglik canim. Iyi haftalar diliyorum.
YanıtlaSilçok ilginç tatlar var içinde.
YanıtlaSilekşili olan herşeye bayılırım.
çok emekli ve nefis bişey duruyor.yapan olsada yesek diye ancak böyle bakıp iç geçiriyorum sayfanıza:)))
ellerinize sağlıkk
afiyetler olsun arakadaşımm
YanıtlaSilbu farklı ve lezzetli tarif için teşekkürler..
YanıtlaSilBen de bu hafta aramaya gececektim kalan domates tursulari ne yapilabilir diye.Cok ilginc bir tarifmis ellerine saglik.
YanıtlaSilEllerine saglık
YanıtlaSilellerine sağlık...değişik tatlar sunuyorsun..güzeldir emiim..
YanıtlaSildeğişik bir tarif miş ellerine sağlık canım.. afietler olsun
YanıtlaSilellerine sağlık enfes olmuş erzincana gelip yemek lazım bu yemeği buralarda yapsak aynı lezzeti yakalayamayız mümkün değil
YanıtlaSilAh ah neler var bloğunda ben görmeyeli böyle.
YanıtlaSilSevgiler.