9 Aralık 2018 Pazar

BROKOLİ SALATASI-BROKOLİ VE SARMISAĞIN FAYDALARI

Soğuk Bir Pazardan Merhabalar...
Bugün Brokoli Salatası yaptım mis gibi Un çorbasının yanında...Salatamızın lezzeti sosunda saklı
Çok az suda haşlanmış brokoli ve havuçlar servis tabağına alınır...üzerine sarmısaklı sos dökülür...
Sos için; yarım çay bardağı zeytinyağı,yarım limon ve 5-6 diş dövülmüş sarmısak iyice çırpılır ve salatanın üzerine dökülür...isterseniz haşlarken patates de ilave edebilirsiniz .
Brokolinin faydalarını bilmeyen yoktur sanırım...
1 bardak çiğ brokoli günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 153'ini, folat ihtiyacının yüzde 14'ünü, A vitamini ihtiyacının yüzde 11'ini ve diyet lifi ihtiyacının da yüzde 9'unu karşılıyormuş...

Netteki Bilgiler de şöyle;
  • İltihap sökücüdür: Brokolide kaempferol diye adlandırılan flavonlar bulunduğundan iltihap sökücü özelliği vardır. Artrit ve gut hastalığına iyi gelir.
  • Alerjiye iyi gelir: Brokoli iltihaplı durumlara iyi geldiği için alerjiyi önceliyici özelliği vardır. Kaempferol maddesi zengin yiyecekler yemek zorundaysanız brokolinin yanısıra lahana, üzüm, çilek ve domates de yeyin.
  • Lif kaynağıdır: Brokoli diyet yapan insanların dostudur. Tok tutar ve çok uzun süre açlık hissetmezsiniz.
  • D vitamin açısından çok zengindir: D vitamini eksikliği çeken bir kişi mutlaka brokoli yemelidir. Brokoli D vitamininin emilimine yardımcı olan A ve K vitamini deposudur.
  • Gözlerinize faydalıdır: Lutein ve zeaxanthin adlı karotenler açısından zengin olduğu için brokoli gözler için çok faydalıdır.
  • Harika bir cilde sahip olursunuz: Brokolinin faydalarından bir diğeri de brokolideki glucoraphanin adlı kimyasalın sindirim sırasında başka kimyasallara dönüşebildiği için cildinizi gençleştirme özelliğine sahip olmasıdır.
  • Kalp hastalıklarına yakalanmanızı engeller: Brokolideki lutein maddesi gözlerinize iyi geldiği gibi damarları açık tutarak kan akışını düzenler ve kalbinize de iyi gelir.
  • Protein açısından zengindir: Neden brokoli yemeliyiz sorusuna verilebilecek bir diğer güzel cevap da yağsız proteinler açısından zengin bir besin olmasıdır. Bir tabak brokoli yemeği yerseniz 3 gram protein ve 0 gram yağ alırsınız.
  • Kas ağrılarına iyi gelir: Sabahları koşmadan önce her sabah bir muz yiyiyordunuz değil mi. Küçük bir servis tabağıyla brokoli yeseniz potasyum dengenizi sağlarsınız ve bu da koştuktan sonra oluşacak kas ağrılarını giderir.
  • Kemikleriniz için iyidir: Kemiklerinizi kalsiyum açısından güçlendirdiği için özellikle biz kadınlar için çok faydalıdır. 
Sarmısağın faydaları ile birleşince brokoli salatası harika bir öğün olur...
Sarımsağın, çiğ halde veya yağının, mikroorganizmalar üzerine antibiyotik etkiye sahip olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bunun yanı sıra antiseptik işlevi, grip, nezle, ses kısıklığı, astım rahatsızlıklarına, bademcik, romatizma ve eklem enfeksiyonlarına, öksürük ve bronşite iyi geldiği ön plana çıkarılmaktadır.
Terletici etkisi nedeniyle ateş düşürülmesine yardımcı olur. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici ve hücre koruyucu etkisini destekler bazı bilimsel bulgular mevcuttur. Bu etkinin HIV virüsü ve menenjit ile mücadeleye yansıtıldığı tecrübeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kardiyovasküler sistemi güçlendirmesi, bunun da serum kolesterol seviyeleri ve trigliserit oranları üzerinde etkisi sözkonusudur, denilmektedir.
Şen ve Esen Kalın....

1 yorum:

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!