Hayırlı Günler Herkese!!!
Bol güneşli,sıcacık,neşeli bir gün geçirmeniz dileğiyle...
Bugün Zeytinyağlı Enginar ile geldim...Yöremizde Enginar yaygın kullanılan bir sebze değildir...
Karnabahar,Börülce,Brokoli,Kereviz ve Enginar gibi sebzeler modern mutfaklarda pişen sebzeler...Doğu Anadoluda en çok fasulye,şalgam,kabak,patlıcan,gibi bilindik sebzeler tüketilir...Batıya özgü olan Enginarı daha önce annemde yemiştim ama ben ilk defa pişirdim...
Şöyle bir göz gezdirdim nette hep dolma şeklinde yapılmış...Ben enginar sayısını az alınca doğrama şeklinde ve usulümüze uygun salçalı,pirinçli bir zeytinyağlı yaptım,enfes oldu....
Enginarı soymak da zahmetli tabiii ilk olunca belki de bana öyle gelmiş olabilir...Bu işin ustası olan arkadaşlarıma ayıp olmazsa bende kendimce tarif etmek istiyorum...
Malzemeler:
2-3 adet enginar
1 adet limon suyu
1 adet kesme şeker
2 adet havuç
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 baş soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı salça
pul biber,karabiber,tuz
Yapılışı:
1 adet limon suyu
1 adet kesme şeker
2 adet havuç
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 baş soğan
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı salça
pul biber,karabiber,tuz
Yapılışı:
Enginarlar soyulduktan sonra yıkanıp,su dolu bir kasenin içine atılır,içine limon sıkılarak bekletilir...Soğan yemeklik doğranarak (riviera) zeytinyağında kavrulur,salça eklenir....Doğranmış havuçlar ve enginarlar ilave edilerek çevrilir...2 su bardağı su ,tuz ,1 adet kesme şeker,yarım limon suyu ve biberler eklenerek pişmeye bırakılır...Daha sonra pirinç eklenir ve 10-15 dakika daha piştikten sonra ocaktan alınırak soğumaya bırakılır...İster ılık ılık isterseniz buzdolabında iyice soğuduktan sonra yiyebilirsiniz....Afiyet Olsun!!!
*-Zeytinyağı için riviera yani rafine edilmiş diye yazdım...Çünkü sızma zeytinyağında kavrulan soğanla pişen yemeğin tadı ağır oluyor...Eğer sızma zeytinyağı kullanacaksanız soğanı normal sıvı yağda kavurup zeytinyağını sonra ilave edin...Bu tüm zeytinyağlılarda geçerli...
*-Kalan yarım limon suyunu yerken üzerine sıkabilirsiniz...
ben çok severim enginarı. Ama favorim dolmasıdır.
YanıtlaSilcanım öyle güzel yapmışsın ki inan canım çekti.ellerine sağlık...sevgiler canım...
YanıtlaSilenginar çokda faydalı bir sebze üstelik. deneyeceğim. teşekkürler...
YanıtlaSilbiz de çok seviyoruz ve bu aralar sık tüketiyoruz ben her şekliyle çok beğenirim. bu aralar sıkça ; soğanı z.yağında kavurup enginarları ekliyor ve birlikte biraz kavurup su ilave ediyorum enginarlar pişip suyu iyice çekince dereotu ve limonsuyu ekliyorum, dene bak seveceksin:))(dolması daima favorim ama bu da çok haif oluyor)
YanıtlaSilellerine sağlık afiyetler olsun
ellerinize sağlık, salça koymazsanız ve indirmeye yakın üzerine dereotu eklerseniz Ege usülü olur, birde öyle deneyin afiyet olsun size
YanıtlaSilBerrin
canım konuyla ilgili o sayfaya ben de bir yorum yazdım üzme kendini emeğe olan saygısı bilinen birirsin umarım bu yanlışlık güzel bir arkadaşlığa dönüşür.
YanıtlaSilsevgiler canımsın.
Şahane olmuş ellerine sağlık canım..
YanıtlaSil