Günaydın,Hayırlı Sabahlar Herkese!!!
Bugün Rus Salatası ile geldim...
Wikipedia dan aldığım bilgilere göre ki orjinali burada
Rus salatası 1860'lı yıllarda Moskova'daki Ermitaj Restoran'ın sahibi olan Fransız asıllı aşçı Lucien Olivier tarafından icat edildi. Kısa zamanda restoranın en sevilen yemeği haline gelen Rus salatasının tarifi Olivier tarafından ölene kadar titizlikle saklandı. Daha sonra birçok dünya ülkelerine yayıldı.Rus Salatası, Rusça ve Almanca gibi bazı dillerde hala Olivier Salatası olarak bilinmektedir. Ama çoğu dillerde Rus salatası olarak bilinir. Türkiye'ye 19. yüzyılda ulaştı. İstanbul'da 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kente gelen Beyaz Rusların açtığı lokantalar sayesinde yaygınlaştı.
Rus salatasının en önemli malzemeleri haşlandıktan sonra 1 cm. boyutlarında küp şeklinde doğranmış patates ve mayonezdir. Ayrıca haşlanmış bezelye ve havuç da Rus salatasının vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Rus salatasının içine bazen hardal, turşu ve salam da konulabilir. Zeytin, maydanoz ve haşlanmış yumurta salatayı tabakta süslemek için kullanılır.
Herkesin bildiği bu salatayı birde ben tarif edeyim;
Malzemeler:
- 1 su bardağı bezelye(ben donduruya koymuştum)
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 2-3 yemek kaşığı mayonez
- 5-6 adet kornişon turşusu
Yapılışı:
- Bezelye,havuç ve patatesi küp küp doğrayın
- Önce bezelyeyi haşlayın,daha sonra havuç ve patatesi de ekleyip haşlayın...
- Süzdükten sonra ki suyunu az koyarak çektirirseniz daha lezzetli olur,karıştırma kabına alın...
- Soğuduktan sonra doğranmış kornişonları ve mayonezi de ekleyerek karıştırın...
- Tuz oranını damak zevkinize göre ayarlayın...
Afiyet Olsun!!!
ellerinize sağılık !!!
YanıtlaSilben bir Rus olarak bu salata yumurtasız ve salamsız yemem... mutlaka onları bile koyarım... -)