9 Ekim 2018 Salı

TOPUK DİKENİ NEDİR-NASIL TEDAVİ EDİLİR?



Günaydın Çok Kıymetli Takipçilerim....
Bugün benimde muzdarip olduğum Topuk Dikeni hakkında bilgi vermek istiyorum...Gerçekten çok zor ve çok ağrılı bir süreç geçirdim...Tam olarak da geçirdim diyemem ama en azından rahatladım...Birkaç sene önce daha hafif ağrılarım olduğunda doktora gitmiştim , merhem ve hareketlerle geçmişti...Bu sene aşırı yoğunluktan iyice arttı ağrılarım...Sabah uyandığımda ayağımı yere basamıyordum,inanılmaz bir ağrı hissediyordum...Doktora gittim ve çok fazla ayakta kalmaktan ve yorgunluktan olduğunu söyledi ,film çekildiğinde iki ayağımda da topuk dikeni olduğu anlaşıldı,oysaki benim bir ayağım daha fazla ağrıyordu ,varis ameliyatı olduğumdan o bacakta daha fazla ağrı hissediyormuşum...ESWT yöntemi ile 5 seans tedavi aldım...
eswt yöntemi ile ilgili görsel sonucu
Bu yöntemi Fizik Tedavi ünitesinde alıyorsunuz ,  topuktaki tendon ve yumuşak dokuların yenilenmesini sağlayarak, uygulama bölgesinin kanlanıp beslenmesini artırıyormuş...Ama uygulanırken müthiş acı hissettim, yinede bırakmadım 5 seansı tamamladım ki 1 ay sonra tam netice alınıyormuş...Umarım daha iyi olur...
Hayatın getirdiği zorluklar ve yoğunlukla kendimize daha fazla dikkat etmemiz gerektiği gerçeğini anlamış oldum...
Şimdi merhem sürüp,hergün verilen hareketleri yapıyorum, buzlukta dondurduğum 250 cc lik pet su şişesini pamuklu çorap giyerek ayağımın altında yuvarlıyorum,normal maden suyu şişesini de dondurmadan kullanabilirsiniz...

Netten araştırdığım bilgileri de aşağıya çıkardım.


Topuk Dikeni Nedir?

Ayak tabanında aşırı yük binmesi ve zorlanmalara bağlı olarak ortaya çıkar topuk dikeni. Topuk yumuşak dokusunda ödem, hematom (kanama), iltihap sonucu topuk kemiğinde kireçlenme oluşup, bunun dikensi bir çıkıntıya yol açmasıdır.

Topuk Dikeni Neden Oluşur?

-Ayak tabanı şekil bozuklukları sonucu,
-Aşırı kilo ile ayak tabanının fazla basınca maruz kalması sonucu,
-Sert tabanlı ayakkabı ve terlik giymeye bağlı olarak,
-Uzun süreli ayakta çalışmaya bağlı olarak topuk dikeni oluşur.



Topuk dikeni genellikle ayağın altında bulunan bir tendonun kısalmasıdır. Sorun ayağın yaylanmasını sağlayan bir kasın topuğa bağlandığı yerdeki kısalıktır. Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır.

Kadınlarda daha çok rastlanan topuk dikeninin nedenleri arasında; aşırı egzersiz yapmak, fazla ayakta kalmak, kilo almak, iç tarafı desteksiz ayakkabı giymek (düz sandalet, parmak arası terlik, topuklu ayakkabı vb.) gibi nedenler yer alıyor. Uzun süreli olarak ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymeniz de topuk dikeni nedenidir. Ayrıca düztaban, ayak kavisi yüksek kişiler, diyabet (şeker) hastaları, eklem romatizması veya eklem dejenerasyonu olanlar bu rahatsızlığa daha yatkın oluyor.

Eğer yürüme bozukluğunuz varsa bu topuk dikeni oluşma riskinizi artırır. Aşırı egzersiz, ayağa yük bindiren iş ve sporlar sonucu aşırı yüke maruz kalan topukta diken oluşma riski yüksektir.

Topuk Dikeninde Şikayetler Nelerdir?

-Topuk dikeni oluşan kişilerde ayağa kalktıklarında şiddetli ağrı, topallama olur.
-Ayakkabı giymekte zorlanırlar.
-Ayak tabanında şişlik olur ve yürüme zorluğu çekerler.


Topuk Dikeninde Tedavi Nasıl Yapılır?
-Öncelikli olarak istirahat edilmelidir. Ayakta çalışılıyor ise işyerinde ayağı rahatlatacak düzenlemeler yapılmalıdır.
-Topuk kısımlarında özel destekleri olan ortopedik terlikler giyilmelidir.
-Ayakkabı içinde topukları rahatlatacak olan özel yapım silikon ya da mantar topuk destekleri kullanılabilir,ayakkabı içine konulmalıdır.
-Ağrılı topuk bölgesine lokas kortizon enjeksiyonları yapılabilir.
-ESWT (şok dalga) tedavisi uygulanabilir.
ESWT (Şok Dalga) Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
ESWT düşük enerjili ve yüksek enerjili dalgalardır. Sert doku ve yumuşak dokuya göre değişik uygulama alanları vardır. Sert dokularda yüksek enerjili uygulamalar, yumuşak dokularda düşük enerjili uygulamalar yapılır.
ESWT (Şok Dalga Tedavisi) Topuk Dikeninde Nasıl Etkili Olur?
Topuktaki tendon ve yumuşak dokuların yenilenmesini sağlayarak, uygulama bölgesinin kanlanıp beslenmesini artırır.
ESWT (Şok Dalga) Tedavisinin Sonuçları Uygulama Sonrası Ne Zaman Başlar?
Uygulama sonrası çoğu hastafa ilk haftadan itibaren iyileşme başlar. ESWT uygulamasındaki amaç gerici olarak ağrının giderilmesi değil, hastanın kalıcı ve kesin tedavisinin yapılmasıdır.
ESWT Tedavisinin Topuk Dikeni İçin Sağladığı Yararlar Nelerdir?
-Ayakta tedavi olanağı sunar,
-Anestezi gerektirmez,
-İlaçsız tedavi olanağı sunar,
-Hızlı sonuç alınır,
-Yüksek başarı oranları vardır.
Diğer Tedavi Yöntemleri
Topuk Dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattir. Ayağın üzerindeki baskının azaltılması ve aşırı yükleme yapmamaya dikkat edilmesi gerekir.

-Topuk dikeninin nedenlerinden biri olan duruş, yürüme bozukluğunun olup olmadığı muayene edilerek belirlenmelidir. Varsa ilk etapta bu durum iyileştirilmelidir. Duruş bozukluğunun giderilmesi akabinde topuk dikenine de etki edecektir.

-Topuk Dikeni belirti hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayabilirsiniz.

-Evde de yapılabilecek uygun egzersizlerle beraber topuk dikeni ağrıları azaltılabilir ve kontrol altına alınabilir.

-Ayağınızın altına Tenis topu veya konserve kutusu koyup çevirerek masaj yapın.

-Topuk dikeni, ilaç ve doktor tedavisine gerek kalmadan geçebildiği gibi ileri boyutlara gelen rahatsızlıklarda doktora başvurmak gerekir.

-Medikal ürünler satan bir yerden alacağınız topukluk ve tabanlık ağrıyı azaltmada etkili olacaktır. Egzersizle iyileşmeyen hastalarda atel bileklik kullanımı söz konusudur. Gece kullanılan atel ayağın 90 derecede durmasını sağlar.

-Topuk dikeni tedavisinde fizik tedavi de etkili yöntemlerden biridir.

-Doktorlar tarafından önerilecek olan bölgesel iğne tedavisi de ciddi boyutlara varan topuk dikeni tedavileri için etkilidir. Kortizon (steroid) veya PRP enjeksiyonları yapılabilir. Yan etkileri yoktur.

-Nadiren de olsa topuk dikeninin egzersiz ve ilaç takviyesiyle geçmeyecek riskli boyutlara gelmesi sonucunda ameliyat uygulaması yapılabilir.

4 yorum:

  1. Bir kaç yıl önce bende de olmuştu arkadaşım bende ESWT yaptırmıştım 10 seans. İyi geldi ama en çok iyi gelen şey dolgu topuk ayakkabı giymem oldu. Yani ne çok düz ne de topuklu ayakkabı sevmiyor bu diken:))) Dolgu topuk tercih edersen rahatlarsın. Geçmiş olsun. İnsanın neresi acırsa canı orada olurmuş derdi annem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Kadriyecim,doktor banada bir spor ayakkabı önerdi onu aldım giyiyorum oda dolgu topuk gerçekten düz veya ince topuk ayakkabı iyi gelmiyor...Kalın topuk veya dolgu topuk,hatta evde bile dolgu topuklu terlik giyiyorum,sevgiler

      Sil
  2. geçmiş olsun.... Acil şifalar...

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun. Ah o topuk dikeninden ne çektim ben de... 3 yıl uğraştım. Her ayakkabıma, her terliğime topukluk koydum. Hala da tam anlamıyla geçmedi, ama rahat yürüyebiliyorum artık. Acil şifalar diliyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!