16 Ekim 2018 Salı

CİVANPERÇEMİNİN FAYDALARI

Çocukken bahçelerde,boş arsalarda kendi kendine çıkan kokusu güzel olmayan bir bitki olarak hatırladığım ve kimsenin önemsemediği bir bitkiydi civanperçemi ki adını da sonradan öğrendim...
Meğer nasıl faydalı güzel bir bitkiymiş...Bugün doktorum küçük bir kağıda "adaçayı ve civanperçemi çayı içilecek " diye yazana kadar araştırmamıştım,sadece geçen sene arkadaşımdan menepoz öncesi dönemde 15 er günlük sürelerde içtiğini duymuştum...Evet sıra bana geldi demekki,kullanacağım...Netten araştırdım,buyrun okuyun...

Ülkemizde 40 yakın türü bulunan civan perçemi, çok yıllık otsu bir bitki olup, yol kenarlarından duvar diplerine kadar hemen her yerde görülebilir. Güneşin sıcak olduğu saatlerde içerisindeki uçucu yağlar buharlaşarak etraflarına kendine has keskin bir koku salarlar. Geleneksel kullanımda; toplanacak civanperçemi bitkisinin daha etkili olması için güneşin tepede olduğu vakitler toplanması tevsiye edilmiştir.Civanperçemi tüylü yaprakları ve beyaz çiçekleri olan bir bitkidir. Civanperçemi, Latince adı achillea millefolium olan bitki Haziran ve Eylül ayları arasında dağlarda büyür ve çiçek mor ya da pembe renk çiçekler açarak kendini belli eder.


CİVAN PERÇEMİ FAYDALARI


Vücut Direnci İçin Faydası: Civan perçemi otu, vücuda zindelik katması ile bilinir. Vücut direnci için çok faydalı olan bu bitki türü, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Sindirim Sistemine Olan Faydası: Civan perçemi hazımsızlık sorununa çok iyi gelir. Sindirim sistemini güçlendirici etkisi ile de bilinen bu bitki, gaz problemini çözmek için de birebirdir.

Adet Dönemi İçin Faydası: Adet söktürücü özelliği aslında civan perçeminin en önemli yanlarından birisidir. Bu nedenle de adet döneminde ağrı çeken kadınlar için doğal bir ağrı kesici etkisi sağlar. Daha rahat bir adet dönemi için çayı bol bol tüketilebilir.

Soğuk Algınlığı İçin Faydası: Grip ve buna benzer durumlar için civan perçemi faydalı bir etki sağlar. İyi bir balgam söktürücü özelliği gösteren bu bitki aynı zamanda öksürüğü de kesmek için idealdir.

Mide İçin Faydası: Birçok mide rahatsızlığına iyi gelmesi ile bilinen civan perçemi, mide spazmını kesmek için idealdir. Aynı zamanda bağırsaklar için de çok faydalı olan civan perçeminin ishali kestiği de bilinmektedir.

Kemik Sağlığı İçin Faydası: Kemiklerin güçlendirilmesi ve kemik erimesinden korunma açısından civan perçemi çok büyük bir fayda sağlar.

Cilt Açısından Faydası:
Yaraların iyileşmesi, enfeksiyonların ve iltihapların geçmesi açısından civan perçeminden faydalanma sağlanmalıdır. Cildin yenilenmesi ve hücrelerin güçlenmesi için civan perçemi bitkisi taze olarak tüketilebilir, çayı da sıklıkla içilebilir.

Civan Perçemi Çayı



Civanperçemi nasıl demlenir sorusuna yanıt aramak gerekirse uygulaması son derece basit şekilde gerçekleşir.


  • 1 su bardak su kaynatılır.
  • 1 tatlı kaşığı civanperçemi kaynamış suya eklenir.
  • 10 dakika demlenmesi beklenir.
  • Süzülür ve bu şekilde içilir.


İçine önceden soğuk şekildeki suya civanperçemi katarak kaynatma yapmamak gerekir. İçindeki etkin maddelerin ölmesi nedeniyle bu ayrıntıya önem verilmelidir. Bu nedenle demleme ve süzme yöntemi kullanılmalıdır.


Bu hazırlanan demleme çayın taze şekilde içilmesi gerekir. Bekletilen çay içilmemelidir. Aksi halde zararlı olabilir. Bekledikçe maddeler değişebilmektedir.


CİVAN PERÇEMİ ZARARLARI


Civan perçemi zararları olarak bilinmesi gereken sadece hamile kadınların doktor tavsiyesini almadan kullanmamalarıdır. Bunun dışında herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ama kullanırken ölçülerini de abartmamakta fayda vardır. Her şeyin fazlası mutlaka zarardır. Civan perçemini gereğinden fazla tüketmediğiniz sürece civan perçemi zararları ile karşılaşma riskiniz ortadan kalkmış olur.

1 yorum:

  1. Civan perçemi denilince aklıma kadın sağlığı geliyor, sanırım pek çok insanın da öyle. Bu konuda ünlü:)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!