10 Mart 2017 Cuma

MANDA SÜTÜ VE MANDA YOĞURDU B12 KAYNAĞI

Hayırlı Cumalar Kıymetli Dostlar!!!
Cumanın bereketi ve güzelliği ile taçlanmanız dileğiyle...
Bugün Manda Sütü ve Manda Yoğurdu ile ilgili bilgi vermek istiyorum sizlere.Kzımda ve bende Gıda İntoleransı olduğundan bahsetmiştim...İnek,koyun,keçi sütü ve mamullerine karşı intoleransımız olunca bende Manda sütüne yöneldim...Sütü Köyden getirtiyoruz ...Sütten yoğurt ,peynir ve lor yapıyorum.İnanılmaz lezzetli ve kalıp gibi yoğurt oluyor,kaymağı enfes...
Googlede yaptığım araştırmalardan topladığım bilgiler aşağıdaki gibidir...


Manda sütünün vitamin, mineral ve protein miktarı diğer sütlere oranla daha fazladır. Günde bir bardak içildiği takdirde, vücudun besin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayabiliyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için çok besleyici olan manda sütünde laktoz yani süt şekeri oranı da inek sütüne ve diğer sütlere göre daha düşük. Bu anlamda, manda sütü laktoza alerjisi olan insanlar için de bir alternatif niteliğinde.

(Bu sevimli Mandalar doğal süt kaynağı)
  • Manda sütünde diğer sütlere oranla iki kat fazla yağ bulunmaktadır. Bu sayede, vücuttaki enerji miktarını iki katına çıkarma özelliği gösteren manda sütü pek çok enerji içeceğinin de alternatifi konumunda. Ortalama yüzde 6 oranında yağ barındıran manda sütü, yağda eriyen vitamin yönünden de oldukça zengin durumda. A vitamini zengini olan manda sütü, gelişmekte olan çocukların bulunmaz nimet. 
  • Manda sütünün tüm bu özellikleri, manda sütünden üretilen diğer süt ürünlerine de yansıyor. Manda sütünden yapılan yoğurt, kaymak, peynir ve ayranın da kendine özgü faydaları bulunuyor. Manda sütünden yapılan bu ürünlere asıl lezzetini yağ asitleri veriyor.
  • Manda sütünün diğer sütlere göre daha beyaz renkte olmasının nedeni, mandalardaki karotenin A vitaminine dönüşüm oranının daha yüksek olmasıdır. Sadece sütü değil, manda yoğurdu, manda kaymağı ve manda peyniri de emsallerine göre daha beyaz renktedir. Bu nedenle, kahve ve süt tozu üreticileri de inek sütü yerine manda sütünü tercih eder. 
  • Manda sütü ve yoğurdunun kıvamı inek sütü ve yoğurduna göre daha yoğundur. Bir inek günde 30 kilograma yakın süt verirken, mandadan alınan günlük süt miktarı 5-6 kilogram arasında. 


                         Manda Sütünün Faydaları Nelerdir?
  • Vitamin ve protein zenginidir. Diğer sütlere oranla, yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein içerir. 
  • Protein verimlilik oranı fazladır.
  • Mineral zenginidir. Kalsiyum, demir ve fosfor oranı diğer sütlerden kat kat fazladır. 
  • Yağ miktarı fazla olduğundan verdiği enerji miktarı da diğer sütlere oranla daha fazladır. Diğer sütlere oranla 2 kat fazla yağlıdır, bu da manda sütünün vücuda 2 kat fazla enerji vermesi anlamına gelir.
  • Yağı fazla da olsa, kolesterolü yok denecek kadar az miktardadır. Diğer sütlere göre kolesterol değeri 3,14 mg/g azdır. 
  • Doğal antioksidan kaynağı olan, E vitaminin de öncü maddesi niteliğindeki alfa tokoferol miktarı ve peroksidaz aktivitesi fazladır. Bu da, manda sütünden üretilen tüm ürünlerin kalp hastalıklarına ve kansere faydalı olmasını sağlar. 
  • İmmunoglobulin, laktoferin, lisozim ve laktoperoksidaz gibi çeşitli biyokoruyucu maddeleri daha fazla içerdiğinden, özel diyetler için daha uygundur. Ayrıca bu durum, manda sütünü daha sağlıklı bir besin haline getirir. 
  • Manda sütünden elde edilen yoğurt antibiyotik niteliğindedir. 
  • Manda sütünden yapılan yoğurtta yüksek oranda B12 vitamini içerir. Kırmızı et yemeyenler ve vejetaryenler için sağlıklı bir alternatiftir.
  • Manda sütünden yapılan yoğurtta, magnezyum, çinko ve B2 vitamini bol olduğundan kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar. Özellikle kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı söylenir.
  • Mide rahatsızlıklarının şikayetlerini azaltır.
  • Manda yoğurdunun mayalandırılması esnasında içindeki laktoz karbonhidratları parçalanır; bu durum sindirimi kolaylaştırır. Laktik asit bakterilerinin ürettiği antibiyotik ve antimikrobiyal maddeler bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Manda sütünden yapılan mozarella, çocuk gelişimine katkı sağlar.
  • Çok besleyicidir.
  • Kemik erimesini önler ya da yavaşlatır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Afrodizyak etkisi gösterir ve cinsel gücü artırır. 
  • Kilo vermeye ve düzenli uyku uyumaya yardım eder.
  • Fayda açısından, sütler arasında anne sütüne en benzeyeni manda sütüdür. Bu nedenle, bebekler ve çocuklar için de faydalıdır. 
  • Laktoz oranı da inek sütüne ve diğer sütlere göre daha düşük olduğundan, laktoza alerjisi olanlar için alternatif bir süttür.



Manda yoğurdu, tükenmeye yüz tutmuş bir doğal servettir. Dünya üzerinde yabani mandaların neslinin tükendiği yetmezmiş gibi artık üretiminin revaçta olmamasından dolayı evcil mandalarında soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Manda ülkemizde camış yada camız olarak bilinen bir hayvan. Eski tarihlerde yoğun bir şekilde yetiştirilirmiş ancak günümüzde besi hayvancılığının yaygınlaşması, su içinde yaşaması gereken bu hayvan için sonun başlangıcı olmuştur. Mandaların ter bezleri diğer sığırlara göre zayıf olduğundan sıcaklarda ve sıcak yerlerde su onlar için hayati bir ortam. Dünya üzerinde ırmak mandaları ve bataklık mandaları olmak üzere iki çeşit manda türü var. Mandalar, diğer evcil sığır türlerine göre bakımı daha zor, yetiştirilmesi daha zahmetli bir hayvan.

Gelelim manda yoğurdu ve manda sütüne; piyasada hakikisini alacağınız manda sütü ve manda yoğurdubilinen inek, koyun ve keçi ürünlerine kıyasla iki kat fazla kalsiyum ve protein içeriyor. Peki manda sütü ve manda yoğurdu niye bu kadar zengin? Çünkü mandalar sulak yerlerde sürekli otlamaları gereken hayvanlardır. Yani doğal ortam şarttır. Haliyle doğal ortamda koşan, zıplayan ve tamamen doğal bitkiler ile beslenen bir hayvanın ürünlerinin doğal ve daha fazla faydalı besin öğesine sahip olması kaçınılmazdır.
Bizim Manda sütü bulma imkanımız var çok şükür...
Büyük şehirlerde de belle noktalarda bulunuyormuş ancak bu konuda Samsun Türkiye de birinci sırada yer alıyormuş...

8 yorum:

  1. Aaa çok şaşırdım Samsun'da manda sütü mü varmış
    Kaç yıl yaşadım orada hiç duymamıştım
    gidince manda sütü ve yoğurdu arayayım ben
    ne güzel faydalı bir yazı kalemine sağlık tatlım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Keşke yakınlarda olsaydık , ben de alırdım Manda sütünden . Çocukluğumuzda annemin köyüne giderdik , orada tatmıştım . Yoğurt tabakta sanki peynir kalıbı gibi duruyordu , çok şaşırmıştım . Artık manda yetiştirmiyorlar buralarda .

    YanıtlaSil
  3. Tülin hanım , çantalarda kaç mm lik keçe kullanıyor sunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkan Hanımcım 3mm keçe kulllanıyorum...dış süslemesi için çiçek gül yapımı için de 1 mm lik keçe...ama ben daha çok 3mm lik keçeden diktiğim keçelerden arta kalanlardan objeler kesip çantaları süslüyorum...tabi gül çiçek için uygun olmaz onun için ince keçe almak lazım...kolay gelsin size....

      Sil
  4. manda yoğurdu hep bir ağır tat gelirdi bana
    ama burda bir markette minik cam kaplarda satılıyor tek kişilik onu denedim çok da beğendim o markete gidince alıyorum bir daha gittiğimde markasını da aklımda tutup yazayım zira kapların kağıtlarını söküp saklama kabı olarak kullanıyorum ofiste :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm kendim mayaladığım için koku falan olmuyor,inan bıçakla kesilir şekilde yoğurtlarım....

      Sil
  5. Harika bir lezzet... Trakya da yaşadığım için bu anlamda çok şanslıyız. pek çok yerde satılıyor.

    YanıtlaSil
  6. Eşimin hayali bir manda çiftliği kurmak ve yoğurt yapmak. Ben pek anlamam ama:)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!