28 Eylül 2016 Çarşamba

YEŞİL ÇAY MI SİYAH ÇAY MI?

Hayırlı Sabahlar Kıymetli İzleyenlerim!!!
Tatiller gezmeler bitti,okullar açıldı,artık normal rutinimize döndük...Ben daha çok seviyorum bu dönemi çünkü daha düzenli ve çocuklar açısından daha disiplinli bir hayat oluyor...Her ne kadar anneler açısından koşuşturmalar artsada yine de Boğa kadını olarak düzeni seven bir yapım var...Bugün Yeşil çay mı siyah çay mı araştırması yaparken çok sevdiğim Osman Müftüoğlu'nun yazısıyla karşılaştım burada...Açıkçası Yeşil Çayı sevmediğimden ve siyah çaya düşkünlüğümden dolayı bayağı hoşuma gitti...Yeşil çayı çok nadiren,diyet fikri kafama girdiği dönemlerde içerim zorla , tadını hiç sevmem ki yeni demlenmiş ham çay olarak nitelendirilen siyah çayı da içemem ille güzelce demlenecek mis gibi kokacak..Ha keza sallama poşet çaylarda bana göre değil belkide ham tadından dolayı...Yeşil çayıda genellikle sallama içtiğimizden çiğ balık kokusu alırım hep...Yapraklarından demlendiğinde daha güzel oluyor aslında ama o canım siyah çayın yerini hiç bir şey tutmaz...
Şekersiz,limonlu tercihimdir..


Osman MÜFTÜOĞLU da tam bana göre açıklama yapmış açıksası rahatladım ve yeşil tüketmiyorum diye üzülmüyorum artık...Yazısını aynen aktarıyorum...

Yeşil çay mı siyah çay mı?

24 Mart 2011

Çay, keyifli bir içecek olmasının yanında sağlık yararları nedeniyle de ilgi çeken bir içecek.
Ünlü bir yazara göre, “sizi rahatlatıp keyiflendiren, lezzetli, ucuz ve kalorisiz süper bir besin arıyorsanız ve ayrıca o besinin tansiyonunuzu düşürmesini, damarlarınızı korumasını, kalp sağlığınızı destekleyip güneşin cildinize verdiği hasarı onarmasını, hatta sizi kanser, osteoporoz, felç ve kalp krizi risklerinden korumasını, katarakt ve diş çürümesi risklerinizi azaltıp alerji eğiliminizi dizginlemesini istiyorsanız, çay içmelisiniz”. (*)
Biz “çaysever” bir milletiz. İyi ki de öyleyiz. Çayı güzel demler, çay keyfini pek severiz. Yakın zamana kadar yalnızca siyah çayı bilirdik. Son yıllarda yeşil çay da gündemimize girdi.
Yeşil çayın siyah çaydan çok daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle siyah çayı terk edenlerimiz bile oldu! Ama genelde millet olarak yeşil çayın tadını pek sevemedik. Haksız da sayılmayız! Yeşil çay içenlerin çoğu onu “sağlığıma iyi gelsin” diye “şifa niyetine” içiyor.
Peki, bu bilgi ne kadar doğru? Yeşil çay ile siyah çay arasında zannedildiği kadar önemli bir sağlık farkı var mı?
ARADA CİDDİ BİR FARK YOK
Yakın zamana kadar ben de yeşil çayın siyah çaya sağlık bakımından ciddi ölçüde fark attığını düşünüyordum. Bazı uzmanlar bu düşüncenin doğru olmadığını, “sağlık yararı” bakımından iki çay arasında ciddi bir fark bulunmadığını söylüyor.
Onlara göre, çayın içinde yüzlerce doğal kimyasal var. Üzerinde en çok durulanlar “polifenol” yapısında olanlar. Bunlara kısaca “flavonoid” deniyor.
Çaydaki en güçlü polifenol, kateşin olarak da bilinen “epigallokateşingallat” (EGCG) isimli madde. Bu maddenin çok güçlü bir antioksidan olduğu biliniyor.
Bir çalışma, EGCG’nin C vitamininden 20 kat daha güçlü bir antioksidan olduğunu ortaya çıkardı.
SİYAH ÇAY DAHA LEZZETLİ!
Bir fincan demlenmiş siyah çayda yaklaşık 268 mg ve bir fincan yeşil çayda yaklaşık 316 mg flavonoid var. Yani içindeki doğal mucizeyi dikkate aldığımızda ikisi arasında çok ciddi bir fark olduğunu söylemek güç. Çayın yeşili de, siyahı da faydalı.
Eğer siyah çayın özellikle de değişik lezzetlerle güçlendirilmiş olanların ve semaver çayının tadı içim ve keyfi dikkate alındığında ben kendi payıma -o pek de hoş olmayan tadını da dikkate alarak- yeşil çay konusundaki ısrarımdan vazgeçtim.
Bazen bir-iki bardak yeşil çay da içiyorum ama genelde tercihimi siyah çaydan yana kullanıyorum.
(*) SÜPER BESİNLER/Dr. Steven Pratt/Klan Yayınları…


Farkın nedeni...

İster yeşil ister siyah çay için, bütün çaylar aynı bitkiden elde ediliyor. Bitkinin adı Camellia sinensis.
Aradaki fark, toplandıktan sonra yapraklara uygulanan işlemlerden kaynaklanıyor.
Yeşil çaya ciddi bir işlem yapılmıyor. Kurutulup tüketime sunuluyor.
Siyah çaya gelince: Çay yaprakları toplandıktan sonra önce fermente ediliyor, daha sonra da karartılıp lezzetleri keskinleştiriliyor.
İşte bu fermantasyon işlemi sağlığa yararlı EGCG’nin bir miktar azalmasına yol açıyor.
İçindeki flavonoidler belki bir miktar azalıyor ama fermantasyon işlemi siyah çayı daha keyifli bir içecek haline getiriyor.

Çayda kafein var mı?

Çayda da bir miktar kafein var ama sağlığa zarar verecek boyutlarda değil.
Siyah çayda yeşil çaydan biraz daha fazla kafein bulunuyor. Bir fincan siyah çay 40, yeşil çay 20 mg civarında kafein içeriyor.
Bu nedenle “dekafeine çay” yani “kafeinsiz çay” içmenin bir anlamı yok, çay içenlerde kafeinin yan etkileri zaten pek görülmüyor.
Eğer uykunuzun kaçacağından korkuyorsanız, çayı sabah erken saatlerde için ve kafein içeriği daha düşük olan yeşil çayı tercih edin. (*)

Egzersizden önce için

Sabah egzersiz yapmadan içilen bir fincan yeşil ya da siyah çayın yaklaşık 30 dakika içinde kandaki flavonoid antioksidan seviyesini artırdığı ve bu durumun hücreleri egzersiz sırasında üretilen serbest radikallere karşı koruduğu söyleniyor. Bence faydalanılması gereken güzel bir bilgi. (*)

Ballı limonlu çay daha faydalı

Çaydaki polifenollerden daha çok yararlanmak istiyorsanız onu tatlandırmak için şeker yerine polifenol zengini bal ekleyin ve bir-iki ince dilim limon ilave edin. Ayrıca uzun süre demlemekten ve çok sıcak içmekten kaçının.

6 yorum:

  1. Desenize siz de bendensiniz. Güzel demlenmiş bir fincan çayın yerini hiçbir şey tutamaz. Gittiğim bir diyetisyen yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığını söylemişti. Zaman zaman yeşil çay içmeye çalışıyorum. Düzenli içince insan alışıyor. Ama siyah çayın yerini tutmaz tabii :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen arkadaşım çay hayatımızın bir parçası..

      Sil
    2. Aynen arkadaşım çay hayatımızın bir parçası..

      Sil
  2. İki çayıda severim ama siyah çay damak tadıma daha uygun tabi bir çok insan gibi :)

    YanıtlaSil
  3. Oh, ben de rahatladım. Hafif bergamot aromalı siyah çay gibisi yok.

    YanıtlaSil
  4. :))) bitki çaylarını severim ama öyle her an içmek için değil siyah çaya da düşkün değilim ama kahvaltı ve öğleden sonra içiyoruz ben de her zaman şekersiz ve limonlu tercih ediyorum:))

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!