7 Eylül 2016 Çarşamba

FIRINDA İMAM BAYILDI

Patlıcan yazın vazgeçilmez sebzesi...
Sıcaklardan bunalınca hafif yemekler tercih ediyoruz...Bende geçen hafta sonu bahçede ağırladığım misafirlerime İmam Bayıldı yaptım...Bol sebzeli,zeytinyağlı ...İmam Bayıldının tarihçesini araştırdım ve wikipediada şöyle bir bilgiye rastladım;


*İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.
*Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. Onüçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır.
Yani demekki imamın bayıldığı bir yemek ...Gelelim benim imambayıldıya şimdi...

Kalabalık olduğumuz için 12 adet yaptım...Tarifi 6 adet patlıcana göre vermek istiyorum...
   Malzemeler:
  • 6 adet patlıcan
  • 1 baş iri soğan
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 3-4 adet orta boy domates
  • 3-4 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet kesme şeker
  • Çeyrek limon suyu
  • Karabiber,pul biber,tuz
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı


      Yapılışı:
  • Patlıcanları alacalı soyup,yumurta fırçası ile üzerlerine sıvı yağ sürüp,boyuna bir çizgi atarak fırın tepsisine dizin...
  • Diğer taraftan soğanı yemeklik doğrayın veya benim gibi tupperware süper şef ile çek çek yapın...Sarmısakları da ekleyip çekin...
  • Sıvı yağı tava veya yayvan tencereye alın,soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun sonra doğranmış biberleri ilave ederek kavurmaya devam edin...
  • Salçayı ve 1 adet kesme şekeri ekleyin,küp doğranmış domatesleri de daha sonra ekleyerek pişirin...
  • Biberleri ve tuzu ,sıkılmış çeyrek limon suyunu ve doğranmış maydanozları ilave edin...
  • Soğumaya bırakın..
  • Fırında kızaran patlıcanları çıkarıp,çizik attığınız yerden biraz genişletin...

  • Hazırlamış olduğunuz sebzeli karışımı patlıcanların içine doldurun...
  • Üzerlerine birer parça biber dizin...
  • Tepsinin dibine 1 su bardağı kadar su ekleyerek tekrar fırına sürün...
  • Kızardıktan sonra çıkarın,soğuk olarak servis yapın... 

Afiyet Olsun!!!

Arkadaşımın oğlunun kına gecesinde Tuğçe ve ben... 
Buda benim küçük şekerim...

Elifcik 1 yaşında ve 1 saniye yerinde durmuyor...
Halasının tek kız yeğeni,miniği...

3 yorum:

  1. İlk defa imam bayıldının hikayesini okududum :)

    ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Yazıyı okuyup ŞAHANE yazmak için yoruma giderken kına gecesi resminizi görünce iltifatı patlıcana vermeye kıyamadım. Tuğçe ve sen ,ana-kız maşaallah ŞAHANEsiniz. Yemek de yapılası ve tadılası olmuş belli.Eline sağlık Tülin.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık ben de yıllardır kızartma yapmıyorum hep fırın kullanıyorum

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!