23 Mart 2016 Çarşamba

KARA LAHANA SARMASI


 Çok sık yaptığım bir dolma çeşidi değildir...Yöremizde pek yapılmaz ama damadımız Gümüşhaneli olunca ve sevdiğini de öğrenince yapmak istedim...Misafirlerimize de denk geldi, afiyetle yedik...Son zamanlarda zeytinyağlı dolma içlerinin soğanını kavurmuyorum..Çok daha pratik oluyor...
Dolmaları ya kıymalı,yada zeytinyağlı yaparım,bizde usul böyledir...Ama bu sefer yıllar önce  yediğim,asma yaprağından yapılmış az kıymalı çok pirinçli ılık ılık yenen dolmayı hatırladım ve kendimce hazırladım,sardım...


Karalahana Dolması İçin;
       Malzemeler:
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 bağ Karalahana
  • 200 gr kıyma 
  • Doğranmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kuru nane,tuz,pul biber,karabiber
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (birkaç kaşık içine,kalanı pişerken dolmaların üzerine dökülecek)


      Yapılışı;
  • Karalahanaları yıkayıp tuz atılmış kaynar suda çok az haşlayıp kevgire alın...
  • İç malzemeler için pirinci yıkayıp karıştırma kabına alın...
  • Üzerine rendelenmiş soğan ve domatesi ,kıymayı ve salçaları ilave edip karıştırın...
  • Daha sonra baharatları,maydanozu ve bir miktar zeytinyağını da ekleyip iyice yoğurun...
  • Sonra haşlanmış lahana yapraklarının sert kısımlarını keserek uzun uzun sarıp,tencereye dizin...
  • İç miktarını fazla koymayın yoksa pirinçler pişmemiş olduğundan piştiğinde çok sıkı olur...
 Sardığınız dolmaların üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker serpin.(Kekre (buruk) tadını alıyor,pazı dolmasına da  koyarım ben...)
  • Kalan zeytinyağını da dolmaların üzerine gezdirin ve üzerini aşmayacak kadar sıcak su ekleyerek pişmeye bırakın...
  • Yarım saat kadar pişirin...
  • Daha sonra ılık ılık servis yapın...


AFİYET OLSUN!!!

11 yorum:

  1. ayy Allahım bayılırım ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  2. Ayy bir karadenizli olarak canım çok çekti:((((Amerikalarda napayım şimdi ben:(

    YanıtlaSil
  3. Evet çok eskiden tanınmış bir lokantada etli dolma yerken garsonu çağırmış dolmanın içinde çok az kıyma olduğunu söylemiştim, o da özellikle pirinç ve soğan çok, kıyması az olur doğrusu budur demişti. Çoğu yrde de öyle yapılıyor. Dolmanın muhteşem görünüyor ama karalahana yaprakları çok büyük oluyor kestiniz mi yoksa bütün mü yaptınız? Ellerinize sağlık süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İlhan Bey yaprakların ortadındaki sert kısmı alarak ikiye kestim ve öyle sardım...

      Sil
    2. Evet İlhan Bey yaprakların ortadındaki sert kısmı alarak ikiye kestim ve öyle sardım...

      Sil
  4. Bir kere bende yapmıştım iç malzemesine göre lezzeti değişiyor sizin yaptığınız güzel gözüküyor afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlıkm benimde sözlüm pek sever lahana sarmasını inşallah bir gün bende yapacağım :)

    YanıtlaSil
  6. karalahanayı hiç denemedim ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. elinize sağlık güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  8. Nefis gözüküyor,valla bulsamda Bende sarsam dedim :) ellerine saglik canim,damadin cok ama cok sansli :)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!