15 Aralık 2015 Salı

TERRARİUM NEDİR ? NASIL YAPILIR?

Keremin Ödevi Sayesinde Terrariumla tanıştık...
Baba-anne-çocuk üçlüsü olarak yaptık Terrariumumuzu...
Terrarium (Teraryum), içerisinde çeşitli bitkilerin, bazı sürüngenlerin ve böceklerin bakıldığı akvaryumlardır. Bu akvaryumlar, bir dekorasyon öğesi olarak değil, bir ekosistem olarak görülmelidir.
Terrarium’un kişiye verdiği en büyük fırsat, normal şartlarda evde bakılması mümkün olmayan tropik bitkilerin yaşatılmasına imkân tanımasıdır. Yani bir bakıma denilebilir ki, terrarium sayesinde doğadaki bitki ortamı evlere taşınabilir.


Terrarium yapımı
Terrarium’u, belli bir ücret karşılığında satın alabileceğiniz gibi, evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Bunun için kullanacağınız malzemeler; bitki, kap,küçük taş veya çakıllar, torf ve mangal kömürüdür.

Terrarium yapımına başlamadan önce, öncelikle içerisinde yetiştirmek istediğiniz bitkiye karar verin. Bunun için seçebileceğiniz bitki çeşidi oldukça fazladır. Dikkat edilmesi gereken unsur ise, bitkilerin nemli ortamı sevmesi ve fazla büyümeyen türdenolması gerektiğidir. Eğrelti otları ve arapsaçı bu bitkilere örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda, nemli alanlarda görülen yosunlar ve küçük otlar da terrarium içinde büyütülebilir. 
İkinci adım olarak, kullanılacağınız kabı seçin. Bu, cam bir kavanoz, bir fanus veya bir vazo olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, kabın yeterli bir derinliğe sahip olmasıdır.
Terrarium yaparken olmazsa olmaz öğelerden biri de, fazla suyu çekmesi amacıyla kullanılacak çakıl taşları veya küçük taşlardır. Bunun yanı sıra, bitkinin dik durabilmesi için çakılların üzerine bir toprak katmanı gerekmektedir. 
Kullanacağınız kabı iyice yıkayın ve kurulayın, 
Kabın en alt kısmına, fazla suyu çekecek olan çakıl taşlarını veya küçük taşları yerleştirin, 
Mangal kömürünü, çakıllardan daha küçük olacak şekilde parçaladıktan sonra, taşların üzerine yerleştirin. Kömür, kap içerisinde oluşması ihtimal küfün ve bakterinin önüne geçecektir, 
Mangal kömürünün üzerine, torf dökün ve bastırın, 
Bir çubuk yardımı ile açtığınız deliklere bitkilerini dikin, 
Son işlem olarak, terrariumunuzu dileğiniz gibi süsleyin.

Terrarium bakımı
Terrarium içinde bakılacak bitkiler, çok fazla sulanması halinde çürüyebilir. Bu durumda yapılabilecek en güzel şey, kap içindeki çakıllara bakarak ortamdaki nem seviyesini tespit etmektir. Şayet, nem azalmışsa sulama yapılabilir.
Bitkiler, çok fazla büyüdüğünde veya yaprakları çürüdüğünde budama yapılmalıdır. Terrarium, doğrudan güneş almamalı, ancak aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bir de, kaloriferin üzerinde veya yakınında kesinlikle bakılmamalıdır.
Bilgiler Netten Alıntıdır...

5 yorum:

  1. evin içinde böyle bir ortam oluşturmak ne güzell,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor... :)

    Güzel yorumunuz için çok çok teşekkür ederim... Ters Düz'ü okuyunca yorumlarınızı blogdan yazılı olarak veya post olarak bekliyorum mutlaka... Çok sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  3. harika olmuş... bilgilendirmeye de teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. elinize saglık çok güzel

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!