23 Ekim 2015 Cuma

KARIŞIK TURŞU VE TURŞUNUN FAYDALARI



                                       Hayırlı Cumalar!!!
Maide suresi 8,9 ve 10.ayet-i kerimelerde;
 8.Ey iman edenler! Allah için adaleti (hakkı) ayakta tutan (hâkimler), adalet timsâli şahitler olun.Bir kavme duyduğunuz kin sizi adaletten sapmaya sevketmesin. Âdil davranın, takvâya daha yakın olan da budur. Allah’a karşı takvâlı olun (emirlerine uygun yaşayın). Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır.

9. Allah, iman edip sâlih amel işleyenlere, kendileri için mağfiret ve çok büyük bir mükâfat olduğunu vaadetti.

10. Küfre sapanlara ve âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar da alevli ateşin halkıdırlar.
       Rabbim adaletli ve itaatkar kullarından eylesin bizleri...


Kış yaklaşınca turşular,kış hazırlıkları hızla devam ediyor...
Bende yine karışık turşularımı hazırladım...
Yeşil domates,salatalık,lahana,havuç ve biber kullandım...
Tabii bolca sarmısak,kaya tuzu  ve sirke...Bir miktarda nohut ve siyah üzüm ekledim kavanozların altına...Umarım turşularımın tadı güzel olur...
Özellikle kışın kuru fasulye ve nohut yemekleriyle birlikte yenen turşu , en çok da kısırın yanına yakışıyor...
Turşunun belkide bilmediğimiz birçok faydası var...Ben araştırdım hayret ettim...
Gerçekten severek tükettiğimiz turşunun faydaları şöyle imiş;

1. Yüksel lif içerir

Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. Diğer yandan turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar oldukları için kanser yapıcılar olarak ta adlandırılan serbest radikaller i yok eden ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler ve bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.

2. Vitamin ve Mineral Kaynağıdır

Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Doktorların sağlıklı bir yaşam amacıyla günlük ortalama 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi önerdiklerini hatırlayalım. Bu durumda bunun bir kısmını en azından turşu tüketerek karşılayabiliriz. Bağışıklık kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu, içerdiği düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetlerinde kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bir besindir.

3. Bunamayı geciktirir ve doğal tedavi imkanı sağlar

Halk arasında bunama olarak ta bilinen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyolar. Turşuda buluan sarımsakta bulunan bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ediyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.

4. Tansiyonu Düşürür

Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.

5. Turşu bağışıklığı güçlendirir

Uzmanlara göre lahana turşusu ülseri, kanseri, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarını, mide ekşimesini önlediğini tespit etmişler. Acı Frenk biberi ise grip, nezle ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Yeşil erikten yapılan turşu özellikle iştah açıcı özelliğe sahip. Sarımsak turşusu kanser hücrelerinin çoğalmasını, pancar turşusu ise kansızlığı önlüyor ve hazmı kolaylaştırıyormuş...
(Alıntıdır)
O halde bol bol tüketelim...

4 yorum:

  1. Bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum ama çok severim zaten :)

    YanıtlaSil
  2. Sağlıkla tüketin canım. Dünürümle Diyarbakır da çocuklara bolca yaptık sıcaklar da 4. gün sofraya konacak hale geliyordu:)) İzmirdeyim şimdi kendime yapamadım ama Dünürümün annesi bahçesinin biberlerinden yapıp yollamış sağ olsun.Çok severim hem yemesini hem suyunu sabah aç karnına bile içebilirim yeter ki ev turşusu olsun:))

    YanıtlaSil
  3. Tülin'cim maşaAllah neler neler yapmışsın.Turşular,soslar afiyetle yiyesin canım...Hatice'yle konuştukta bloga fazla yazamıyorum diye.Seninde kulağını çınlattım..Güzel haberini aldım.Tebrik ediyorum umarım anladın sen onu...

    YanıtlaSil
  4. Bilmediğimiz ne çok faydası varmış, ellerine sağlık arkadaşım, afiyet şifa olsun. Sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!