5 Ağustos 2015 Çarşamba

YAZ-SICAK VE GEZMELER

Geçen Hafta Sonu Misafirlerimiz Vardı,Bu Güzel İnsanları Ağırlamaktan Mutluluk Duyduk...
Evler o kadar sıcakki yemek pişirmek resmen eziyet oluyor...
Genellikle dışarıdayız veya bahçede yiyip içiyoruz...

Taşçı Konağında yediğimiz adı Babagannuş olan bu yemeği ben çok beğendim....Ve araştırdım...
Adana’da Babagannuş Hatay’da Ebuganuş denmesinde ebu kelimesinin Arapça da ki karşılığının “babası” olmasıyla Türkçe’ye Babagannuş olarak çevrilmiş.Gannuş kelimesinin ise yumuşak, sevgi isteyen, sevimli anlamında olduğu bilinmektedir. Mardinliler Ebuğannuş derken Hatay’ın Arap kesimi sadece ğannuş olarak anarlarmış. Aynı zamanda çeşitli yörelerce babagannuc,abugannuc, babakanuc, mutabal, abu gannuş, baba hannuş olarak da bilinmekteymiş...
Babagannuş Nasıl Yapılır?
3- 4 adet patlıcanın çeşitli yerlerine çatal batırıp delikler açılması suretiyle ocakta, imkan varsa mangalda közlenir. Kabukları soyularak püre haline getirildikten sonra içerisine yeterli miktarda tuz, sarımsak, 1 bardak yoğurt istenirse tahin eklenir ve karıştırılır. Beyaza yakın bir görünüme sahip olan mezenin ince fırın pideleri, taze sebzeler (havuç ve salatalık) ya da krakerler ile sunulması makbulmüş.
Meze olmasının yanında sıcak bir yemek olarak da yenebilen babagannuş,tahin yerine kavrulmuş susam kullanılarak da hazırlanabilmektedir. Patlıcanın içerdiği lif, susamın içerdiği kalsiyum, kolestrolün düzenlemesinin yanında güzelleşmek adına yararlı bir besin olduğu varsayılmaktadır. Kalori miktarının da 116.9(kcal) olduğu bilinen bu lezzetin genellikle sıcak mevsimlerde soğuk olarak 1 gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilirmiş...
Bizim yediğimiz Babagannuşun üzerine kavrulmuş nefis parça et dökülmüştü...Enfesti... 

Kerem sıcaktan bunaldıkça bahçedeki plastik havuzuna atlıyor... Tatili bekliyor...
Asıl tatil bizim için Cuma günü başlıyor...
Cuma günü Ankaraya hareket edeceğiz...Cumartesi Kayınbiraderimin oğlunun düğününe katıldıktan sonra 1 haftalık Muğla-Bodrum tatilimiz başlıyor  kısmet olursa...
Orada sevdiğim blog arkadaşlarımın olduğunu biliyorum,umarım karşılaşırız...
Şen ve Esen Kalın....

2 yorum:

  1. Et yemeklerini çok seviyorum hele de patlıcanla birleşince:)) nefis görünüyor. teşekkürler sağlıkla keyifle geçirin tatilinizi canım sevgiler.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!