31 Temmuz 2015 Cuma

SICAK HAVA , RİNİT ,YEŞİL ÇAY VE KLİMA KULLANIMI


Yaz aylarının her geçen sene bir öncekinden sıcak ve bunaltıcı geçmesi klimalara olan taleplerin gün geçtikçe artmasına sebep oluyor ve   sıcak soğuk etkileşiminden kaynaklanan hastalıklarda artıyor...Bende buna canlı şahit olarak allerjik rinitten dolayı zaten zor günler geçirirken birde klimalı ortamda bulunduğumda iyice hastalanıyorum...

Rahat çalışma ve günlük yaşam koşulları, rahat uyku, sağlayabilmek için işyerleri, evler, araçlarda klima kullanılması artık bir lüks değil ancak  ortamın klimatize edilmesi özellikle toplu ortamlarda çalışan klimalar ve düzenli bakımı yapılmayan klimalar mikroorganizmalar ve alerjenlerin ortama yayılmasında bir kaynak görevi görebiliyor. Diğer taraftan, serinlemek amacıyla soğuk hava akımı karşısında uzun süreli durmak da kaçınılması gereken bir durum. Her iki durumda da kişilerde soğuk algınlığından, grip, bronşit, zatürreeye kadar varan üst solunum yolu hastalıklarının gelişimi riskini artırıyor.
Klimanın yaratabileceği bu riskleri azaltmak için vücudun direncini artırmak önemlidir. Bu bakımdan antioksidan etkili bitkisel çaylardan yararlanılmalıdır. En kuvvetli antioksidan etkili çayların başında “yeşil çay” geliyor. Ancak yeşil çayın yaz aylarında Japonya, Çin gibi çok sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan toplumlar gibi “soğuk çay” halinde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Yeşil çayın içerisine demlerken zencefil katılması etkisini daha da kuvvetlendirir. Bu şekilde hazırlanan çayı istenen koyuluğu sağlayıncaya kadar 5-10 dakika demledikten sonra soğutup buzdolabında gün içerisinde susadıkça tüketebilirsiniz. İstenirse bardağın içerisine limon dilimi ve taze nane yaprakları ilave edilebilir. 
Kuvvetli antioksidan etkisinin yanı sıra vücuttaki ödemi atması, kan dolaşımını hızlandırması, enerji vermesi, spazmları gidermesi, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırması ve enfeksiyon etkenlerine karşı koruma sağlaması kişilerin sıcak yaz günlerinde kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilecektir. Ancak zencefil miktarını abartmamak gerekir ki fazla tükettiğimde bende müthiş bir karın ağrısı oluşturuyor...Şeker ve tansiyon hastalarının da dikkatle kullanmaları gerekir diye biliyorum...

Yeşil çayı bu şekilde demleyip,soğutup tüketebilirsiniz...
Serin serin bir hafta  sonu diliyorum....

6 yorum:

  1. Son günlerde bunun gibi soğuk içeceklere yöneldim. Sizin tarifinizi de hemen şimdi yapacağım sabaha hazır olsun. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Tülincim süpersin mutlaka yapacağım sıcak şeyler içemeyecek kadar bunaltıyor hava çay harareti keser lafını kim söyledi merak ediyorum:))) hiç bana göre değil.
    yeşil çayı soğuk tüketmek süper fikir çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Bunu ben kendime yapıyorum, çocuklara da meyve suyu yapıyorum. Onlar yeşil çayı pek sevemediler...

    YanıtlaSil
  4. Canım dikkat et kendine..Aynı durum bizdede var ne yapacağımızı şaşırdık..Siz yine serin memlekettesiniz ya buralar kaynıyor klimasız odadan çıkıyorsun dışardaki hava saldırısına uğruyorsun sanki o derece yani..yeşil çaya gelince geçen seneden beri bende böyle az sıcak suda demliyor kalanı soğuk su ekleyipte içiyorum birde limon tamamdır..

    YanıtlaSil
  5. Benimde cok tükettigim bir cay ve icecek türü...Hele simdi cok ihtiyacim var zencefile .Kilmalarla aram hic iyi degildir,cok cabuk etklileniyorum.Magazalarin icinde, dolmuslarda hemen carpar ,uzaklasmaya calisirim...Klima degisikligine karsi hassasiyetim var...tatilde disarisi sicak oluyor, otel odasininida soguk tutuyoruz,,iceri girince kapatsakta bana faydasi etmedi, tatilin Son üc günü hastalandim.Hapsiriktan sonra Sinizütlerim ve ,bogazim iltihaplandi, atesim yok, hafif kulak agrisida olunca ilacli tedaviye gectim...adacayi,nanelimon, yesilcay sürekli iciyorum.Cabuk sogusun diye Soguk su ya da buz ilave ediyorum...Zencefil malesef otelde yoktu :) Olsaydi onuda katacaktim :)

    Ikimizede gecmis olsun Tülincigim, güzel bir paylasim oldu..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor teşekkürler

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!