30 Ekim 2014 Perşembe

EKŞİLİ

Hayırlı Günler Kıymetli Takipçilerim!!!
Ekim ayında bizim için özel olan günler var...Cumhuriyet Bayramı en büyük gururumuz...Bayramdan bir önceki gün 28 Ekim de evlilik yıldönümümüz...24 yılı geride bıraktık acısıyla tatlısıyla...3 evlat yetiştirdik çok şükür,hep sağlık ve huzur diliyorum....1,5 günlük tatil iyi geldi bu arada...Gerçi ben tatilde aşure pişirdim , bildiğiniz üzere uzun süreçli bir iş olduğundan bayağı uğraştırdı...Pişirdim,dağıttık,Allah kabul etsin...
Yöremize yani İlimize ait bir yemek tarifi ile geldim bugün...
Erzincan Ekşilisi...Başka bir ilde var mı bilmiyorum...Ama bizde çok yapılır ve sevilir...

Sadece küçük kızım sevmez... 

Ekşiliyi olmamış domatesten yaptım...
Hatta daha sonra yapmak üzere yeşil domateslerden doğrayıp dondurucuya da attım... 
Daha önceki tarifimiz için tıkkkkkk
Bir kere daha yazalım....


Malzemeler:

  • 2 baş kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1-1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 5-6 adet yeşil domates
  • 1 adet kırmızı domates
  • 7-8 adet ekşi erik veya erik kurusu
  • yarım demet dere otu
  • yarım demet maydanoz,özellikle sapları
  • 3-4 adet sivri yeşil biber
  • Bir kase pişmiş parça et veya kavurma yoksa et suyu veya normal su..
  • Tuz,karabiber,pulbiber
  • 1 limon kabukları soyularak içine doğranır...
YAPILIŞI:
  • Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak yağda kavrulur.Yöresel olarak bu soğan kavurma işine kısaca “SOHARIÇ” denir….
  • Daha sonra sırasıyla salça,doğranmış yeşil biberler ve 1 adet kırmızı dometes ilave edilerek kavrulur.
  • Parça et veya kavurma ile beraber bulgurda ilave edilip karıştırılır….Doğranmış yeşil domatesler  de eklenerek su ilavesiyle pişmeye bırakılır….
  • Bir müddet piştikten sonra doğranmış maydanoz, dereotu,tuz,karabiber,pul biber ve ekşi erik ki bu normal kayısı değil tamas denilen yeşil can eriğinin kurusu ilave edilir.Erik kullanmayabilirsiniz...
  • 1 adet limonun kabukları soyulup,minik minik doğranarak ekşiliye ilave edin...amaç adından da anlaşılacağı gibi ekşi olması...
  • Eğer kuru erik konacaksa yıkandıktan sonra önce suda bekletmek gerekir…
  • Çorbamız iyice piştikten sonra dinlendirilir...
  • Arzuya göre tabağa tandır ekmeği doğrayıp üzerine ekşiliden koyarak servis edebilirsiniz...Tandır ekmeği kurumuş olmalıdır...
                   Yapacak olanlara kolay gelsin.....

3 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor…Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. eminim severdim bu tarifi ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık,meşhur eşkilimiz tadı nefis olur.Aşurelerini de Allah kabul etsin.Evlatlarınla hayırlı,sağlıklı günler diliyorum...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!