16 Mart 2014 Pazar

ÖRGÜ ÇİLEK YAPILIŞI


Hayırlı Günler Değerli Takipçilerim!!!
Deryabaykalın programında çok beğenilen bu çilekler bayağı tutuldu...Eee ben geri kalırmıyım...Tunus işini çok seven ben hemen örneği çıkardım...Umarım çileklerimi sizlerde beğenmişsinizdir...


Normal tığ ile henüz denemedim,bu fotoğrafta gördükleriniz afgan tığı ile yaptığım çilekler...

Çileklerin yapılışı çok zevkli...İster minik prenseslere çanta yapın,ister atkı,battaniye ,hırka yapın emin olun ki çok şirin olacaktır...
Deryanın dünyasında Sibel hanımın tarifi ile izleyin
veya
 
Benim öğrendiğim bu videodan  izleyerek yapabilirsiniz...
Kanaltürk de izlemek için buyurun...



Yine normal tığ ile çilek yapılışını anlatmış Sibel Ablamız...
Hem afgan tığı ile ,hemde normal tığ ile video aşağıda izleyin...







Normal tığ ile yapılışı;
Derya Baykalın sitesinden aynen aldım açıklamayı...

Yeşil iple 62 zincir çekilip kapatılır. Her ilmeğe tek batarak ikili trabzan yapılır. 1 zincir çekilip üst sıraya çıkılır. Her ilmeğe batıp sık iğne yapılır.
1.SIRA
Kırmızı ip sık iğne ile sabitlenir. Aynı ilmeğe 6 tane ikili trabzan yapılır. 2 zincir çekilir, 1 ilmek atlanır, 2 ilmeğe sık iğne ile tutturulur. 2 zincir çekilir, 1 ilmek atlanır, 2'inci ilmeğe 6 tane ikili trabzan yapılır. Bu şekilde örülerek sıra tamamlanır.
2.SIRA
Yeşil ipe geçilir. İlk trabzanın tepesine batılıp, ilmek çıkarılır, aynı ilmeğin içinden 1 ilmek daha çıkarılıp tığın üstünde bekletilir. Her trabzanın tepesine aynı işlem uygulanır. Tığın üstündeki ilmekler 1 defa da toplanıp 1 zincir çekilerek sıkıştırılır. 3 zincir çekilip sonraki 6 trabzanın tepesine de aynı işlem uygulanır. Sıra bu şekilde tamamlanır.
3.SIRA
Kırmızı ipe geçilir. Bir önceki sırada yapılan 3 zincirlik yuvaya 6 tane ikili trabzan yapılır. 2 zincir çekilir. Alt sırada yeşil iple toplanan noktaya sık iğneyle tutturulur. 2 zincir çekilir, bir sonraki 3 zincirlik yuvaya 6 tane ikili trabzan yapılır. Sıra sonuna kadar bu şekilde örülür.
Daha sonra 2'inci sıra ve 3'üncü sıradaki işlemler tekrarlanarak 5'inci sıra çilek yapılır.
Yeşil iple 1 sıra sık iğne, 1 sıra ikili trabzan yapılarak örgü tamamlanır.



Tunus işi ile yapılışı;

60 zincir çekiyoruz. 3-1-3-1 olarak
resimde  görüldüğü gibi 3′ler aralar 1 zincir olan yerler de çileği kuracağımız yerler olacak ve 1 taraf çilek olurken diğer tarafta zincirle bitecek öyle dengelemeniz lazımki birbirlerini kapatsın.

60 zincir çekip dönerken hemen 1. zincirden bir zincir alıyoruz 2.  den de zincir alıyoruz 3. den de alıyoruz 1 olan yerde ise üstüne dolayıp 5 adet ikili trabzan yapıyoruz.

Sonra tekrar 3adet 1. zincirden bir zincir alıyoruz 2.  den de zincir alıyoruz 3. den de alıyoruz ve yine 1 olan yerden üstüne dolayıp 5 adet ikili trabzan yapıyoruz. Bu sıra sonuna kadar bu şekilde tamamlıyoruz. (trabzanları kapatmayın).

Dönüşte ise üstüne dolayıp ikişer ikişer sağa doğru kapatın. Mümkün olduğu kadar gevşek yapın.

2. sıra ise
yeşil iple baştaki iple 1 zincirle sabitleyin. İlk 3 yaptığımız boş yere batıp 3 adet yapıyoruz ve 5 adet ikili trabzan yaptığımız yerde buraya 5 adet ilmek çıkıyoruz ve 5 taneyi toplayın çileğin olduğu yer. 3 tane olan yerde 3 ilmek alıyoruz yine 5 adet ilmek alıyorz tekrardan topluyoruz ve bu şekilde devam ediyoruz ve tekrar sağa doğru ilmekleri kapatın. Yani her defasında sola doğru ilmek alıp sağa doğru ilmekleri kapatıyoruz.

Kırmızı iple baştaki iple 1 zincirle sabitleyin. Tekrar üç olan ilmeklerin ortasından 5 ilmek alıyoruz ve üç ilmeğe bir çilekleri topladığımız yere bir diğer taraftan da 1 ilmek alıyoruz sonra tekrar 5 ilmek kapatmadan dolayarak 2 li trabzan yapıyoruz.
Yapacak olanlara kolay gelsin,umarım başarılı bir anlatım derlemesi olmuştur...
SEvgi ve SElamlar,Mutlu Pazarlar....

6 yorum:

  1. Çok hoş bir örnekmiş. Bu aralar örgü yapmadığımdan sadece bakıyorum ama. Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim sen daha güzelini yaparsın Saadet....

      Sil
  2. ÇOK TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIMA.. elleriniz dert görmesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydam olursa çok mutlu olurum Eminecim....

      Sil
  3. Canım sana sadece maşallah diyorum...
    Rabbim gücünü kuvvetini artırsın... Diyorum bende gaza gelip biryerlerden başlarmıyım ama nerde :))

    YanıtlaSil
  4. anneme göstereceğim ki :)
    ellerine sağlık ablacım.. harikasın.. aslımın dediği gibi maşallahhh <3

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!