7 Kasım 2013 Perşembe

ŞALGAM DOLMASI

Hayırlı Günler Kıymetli İzleyenlerim!!!
İşlerimin yoğunluğu ve koşuşturma içinde bloguma sık uğrayamıyorum...Blog arkadaşlığı ve dostluğuna o kadar çok alıştık ki aklımız hep buralarda...
Sevgili Blog arkadaşımız, Banu ablamızın rahatsızlığı hepimizi üzdü ama amaliyat neticesinin iyi olması iyileşme yolunda olması yüreklerimize su serpti...
Rabbim acil şifalar versin...
Bugün Şalgam Dolmasının tarifi ile geldim...Genellikle şalgamın çorbasını yapardım bu sefer de dolmasını denedim,harika oldu...Şalgam turpgiller ailesine mensup çok faydalı bir yiyecek...


Şalgam zengin C vitamini  sayesinde astım belirtileri, kanserin bütün formları, cilt sorunu ve göz bozuklukları önlemeye yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Şalgamdaki çözünmez lif sayesinde kendinizi ateroskleroza karşı koruyabilirsiniz. Şalgamın yeşillik kısmı beta-karoten yönünden zengindir. Beta karoten romatoid artrit ve diğer dejeneratif hastalıkları dindirebilir. Düşük kalorisi, aşırı yağ içermemesi, yüksek miktarda C vitamini ve anti-oksidanlar nedeniyle vücuttaki serbest radikallerin yıkıcı etkilerini engeller. Obezite yüksek tansiyon, diyabet, mide, pankreas, mesane kanseri riski ve akciğer hastalıkları riskini düşürür.
Yüksek besin içeriği nedeniyle geniş bir yelpazede sağlık sorunları önler ve iyileştirir. İnsan vücudunun çok yönlü gelişimi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, folik asit ve magnezyum bakımından zengin kaynak teşkil eder. Katarakt ve kardiyovasküler hastalıklarını içerdiği büyük miktarda lutein nedeniyle önlemeye yardımcı olur.Şalgam hakkındaki bilgiler Netten alıntıdır....
 
Bu dolmada genellikle şalgamlar daha kalın 2-3 cm eninde halka olarak kesilip arasına iç konularak üzerine diğer halka kapatılarak yapılır ama ben daha ince doğrayarak ki doğrayıcımın marifeti haşlayıp yukarıdaki kolajda da görüldüğü üzere iki halkayı uç uca koyarak sardım ve o şekilde pişirdim...Lezzeti mükemmel oldu...Üzerine karabiber serperek veya yoğurt dökerek tüketebilirsiniz... 
Şalgam Dolmamızın tarifi şöyle;
     Malzemeler:
  • 7-8 adet şalgam
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 1 büyük baş soğan
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ufalanmış reyhan
  • tuz,karabiber,pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    Yapılışı:
  • Şalgamları soyup dilimleyin ve yarım saat kadar tuzlu suda bekletin....
  • Daha sonra 5 dakika kadar haşlayın...
  • Eğer benim doğrayıcımdan (nizer-dayzır) kullanırsanız şalgam dilimleri  çok ince olur ve haşlamak için 5 dak.yeterli gelir,daha kalın dilim yaparsanız biraz daha fazla haşlayın ve sarmadan hazırlayacağınız içten minik parçalar alarak iki dilim arasına yerleştirerek pişirin...
  • Kıymayı karıştırma kabına alın ve soğanı rendeleyin...Bulguru ve pirinci yıkayıp ilave edin...Ben bulgurun üzerine bir miktar kaynar su ilave edip bekletiyorum...Sonra 1 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ , reyhan, tuz,karabiber ve pul biberi de ekleyip iyice yoğurun...
  • Dolmayı pişireceğiniz tencereye 2 yem.kaş tereyağını koyup eritin üzerine 2 yemek kaşığı salçayı da ekleyip hafif kavurun...
  • Haşlanmış olan şalgamların arasına veya sarma şeklinde yapacaksanız resimde gördüğünüz gibi sararak tencereye dizin...Üzerini geçmeyecek kadar su ilave ederek 15-20 dakika pişirin...
                                               Afiyet Olsun!!!

12 yorum:

  1. İlk defa duyuyorum bu dolma çeşidini. Kenarları açık olduğu için, dökülmez mi?
    Bu şalgam diğer adıyla çelem denen bitki mi? Şalgam yapımında kullanılır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgam suyu yapılan kırmızı şalgam değil bahsettiğim...beyaz şalgam ve yazıma şalgamın resmini ilave ettim bakabilirsin...Ayrıca sarılıp pişince arasındakiler dökülmüyor,az miktarda koymak lazım..sevgiler...

      Sil
  2. bir yaşıma daha girdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında karadenizde yaparlar şalgam dolmasını diye düşünüyordum ama...

      Sil
  3. Bende ilk defa gördüm böyle bir dolma. Hani şalgamı oyup içini doldurdun sandım ama çok ince dilimlemek gerekiyor sanırım. Rulo sarması kolay olsun diye. Ellerine😜sağlık bakalım daha neler öğrenci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu biraz da benim uygulamam diyelim....Kayınvaldem yaprdı ama dilimleri kalın olurdu sarmadan iki kalın halka arasına iç malzemeden koyar pişirirdi....dedim ya doğrayıcıma heveslendim ve böyle ince dilimler olunca da hadi sarma yapayım dedim...bizim buralarda normal kabağıda yazdan uzun uzun kesip kuruturlar ve kışın haşlayıp bu şekilde sararlar bende ondan fikir aldım...

      Sil
  4. Yorum yanlış gelmez umarım telefondan yazdım bu defa karıştırdım sanırım:)

    YanıtlaSil
  5. yemek blogları sayedsinde o kadar değişik tariflere denk geliyorum ki bazen de çok şaşırıyorum. işte bu da bunlardan biri ilk kez duydum ve gördüm:) ellerine sağlık canım beim afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok değişik tarifler öğreniyoruz ....şalgam dolması sanırım doğu anadolu da çok yapılır ama bu ince dilimli biraz da benim uygulamam diyelim....Kayınvaldem yapardı ama dilimleri kalın olurdu , sarmadan iki kalın halka arasına iç malzemeden koyar pişirirdi....dedim ya doğrayıcıma heveslendim ve böyle ince dilimler olunca da hadi sarma yapayım dedim.sevgiler

      Sil
  6. şalgamın dolaması olduğunu bilmiyordum.. yeni bir tarif öğrendim sayenizde.. teşekkürler..Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  7. ne yalan söyliyim sayende bi yaşıma daha girdim sayende bunuda mı sarması varmış.Sen yaparsında olmazmı ellerine sağlık canım hayırlı cumalar. Banuşuma yazdım ama ALLAH acil şifalar versin ...

    YanıtlaSil
  8. değişik bir lezzet olsa gerek yani şalgamı biliyorum da dolmasını bilmiyordum ablacım ellerine sağlık..
    bu arada dikişe başlıyorum bennnnn :)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!