30 Temmuz 2013 Salı

KAYISI MARMELATI*KAYISI MEYVESUYU KONSERVE

Hayrılı Günler Kıymetli Takipçilerim!!!
Bu sene ilimizde kayısı çok bol...Maşallah bereketli,rabbimin ihsanı sanırım,şifa olsun hepimize...
Bu arada ilimiz derken Erzincan olduğunu da belirteyim,arkadaşlarım merak etmişler...
Bende kayısıları değerlendirme çabasına girdim...Bahçemdeki kayısıları topladım ,baktım ki fazlaca olgunları var hemen marmelat yapayım dedim...Az olgunlarını ayırıp , önce bol suyla yıkadım...Daha sonra çekirdeklerini çıkardım...Bayağı kayısı vardı tartmadım ama 15 kğ lık tencerede kaynattım...Ölçüyü ben kendimce ayarladım ama şöyle bir ölçü verebilirim;
  • 1 kğ haşlanmış kayısıya 1 kğ toz şeker (kayısının tatlı veya ekşi olmasına göre ayarlayınız)
  •  2-3 parça limon tuzu...
  • 1/2 litre su                                                       

   Kayısıları tencereye koyup pişirin...İyice pişince blendırdan geçirin ki ben el blendırı ile çırptım...Sonra kaynatmaya devam edin...Daha katı kıvamlı marmelat istiyorsanız suyunu daha az koyup,daha fazla pişirmeniz gerekir...Ben az kıvamlı olsun istedim çünkü meyve suyu olarak tüketmeyi düşünüyorum...Daha sonra limon tuzunu atıp biraz daha kaynattıktan sonra altını kapattım...Sıcak sıcak kavanozlara paylaştırıp,kapaklarını sıkıca kapatarak bir bez üzerine ters çevirdim...(Kapakları ayrıca kaynattım.)
Sabaha kadar bu şekilde bekletin sonra kavanozları düzeltip kapaklarını kontrol edin...Kapaklarda oynama olmuyorsa hava almıyor demektir ve kayısı suyu konserveleriniz hazır demektir...Şimdi dolaba kaldırabilirsiniz...Açtığınızda biraz sulandırıp tüketebilirsiniz...
                                          Afiyet Olsun!!!

11 yorum:

  1. çok güzel görünüyo ellerine sağlık rengi harika olmuş.. bu arada Malatya damı yaşıyosun:))))

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım benim afiyet bal sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Kayısıyı çok fazla seven biri olarak bayıldım :)
    ELİNİZE SAĞLIK....

    YanıtlaSil
  4. Öznurcum yaşadığım ili yazmamışım değil mi Malatya değil,Erzincandayım...

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık :) rengi çok güzel olmuş eminim ki tadı da çok güzeldir :9 size afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  6. Nasılda güzel kokmuştur o kayısılar kaynarken, ellerine sağlık hamarat hatunum, sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ANNEMDE YAPIP BİR ŞİŞE VERDİ BANADA :) ASLINDA HEP BÖYLE SAĞLIKLI İÇECEKLER YAPIP İÇMELİYİZ AMA HEP KOLAYA KAÇIYORUZ AFİYETLE İÇİN İNŞALLAH :)

    YanıtlaSil
  8. Fantastycznie! To jest pyszne:)

    YanıtlaSil
  9. acayıp canım ıstedı ellerine sağlık :D

    YanıtlaSil
  10. Afiyet şifa olsun canım, kayısı içi dışı şifa dolu olan en sevdiğim meyvelerden biridir.eşim elazığlı olduğu için bizede sağolsun kayınvalidemler islimsiz doğal olarak kurutarak bol bol kurusundan kopostoluk reçellik çerezlik gönderiyorlar yaz kış içimiz rahat tüketiyoruz.

    YanıtlaSil
  11. Örgüçantam teşekkürler...

    resim defterim sağol...

    tokidekises gerçekten çok leziz oldu...

    Neslicim o koku nasıl güzel iyi tahmin ettin...

    günlükçü bayan ev yapımı gibisi var mı?

    The Bircan kıyamam ya tüh...
    Marifetane yarasın Elazığ kayısıları delikanlıya...
    Dom Rozaliii thank you...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!