25 Ocak 2013 Cuma

GENDİME TARHANASI YAPILIŞI


Hayırlı Cumalar Kıymetli İzleyenlerim!!!
Gendime Tarhanası ile geldim bugün...
Gendime tarhanası ilimize ait,özellikle yazın yapılıp güneşte kurutularak saklanan ve daha sonra çorbası pişirilen bir buğday ürünüdür...Gendime farklı yörelerde dövme,kırma,yarma gibi isimlerle anılır ve belkide aynı tarhana bu faklı isimlerle anılır...Bizde adı Gendime olan buğday,yapılan tarhana ile sofralara enfes bir çorba olarak döner...Daha önceleri bildiğim kişilerden yapılmışını hazır olarak alır özellikle kışın çorbasını kemikli et ve şalgam ile pişirirdim ...Daha önce burada yayınladığım gibi....
Ancak bu sene annemin yazdan pişirip te kurutmadan sıcak sıcak kavanozlara koyup sonradan çorbaya dönüştürmesini çok beğendim ve bende yapmak istedim....
Ailece çok severek tükettiğimiz bir çorba olduğundan sık sık pişiriyorum... 

Bu kolajda da gördüğünüz gibi ana malzemesi gendime olan tarhanamız için,domates,biber ve ekşi yoğurda ihyiyacımız var...Ama tam tarif şöyle;
   Malzemeler:
  • 2 su bardağı gendime(buğday)
  • 7-8 adet yeşil biber
  • 2 adet kapya biber (isteğe bağlı)
  • 5 adet domates
  • 4 su bardağı ekşi yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Arzuya göre maydanoz,dereotu (Ben kullanmadım)
  • tuz
      Yapılışı:
  • Akşamdan veya 1-2 saat öncesinden ıslatılan gendime düdüklü tencerede haşlanır...
  • Minik doğranan yeşil biberler,kapya biber ve doğranmış domatesler haşlanan gendimeye ilave edilerek tekrar pişirilir...
  • Yoğurdun ekşi olması daha farklı lezzet katacağından ekşi yoğurt kullanılmalıdır...Yoğurdunuz ekşi değilse akşamdan içine 2 yemek kaşığı unu ekleyip bekletin ama ekşi ise unu pişirirken karıştırıp ekleyin...
  • Yoğurdu da karıştırdıktan sonra sürekli karıştırarak pişmesini sağlayın...Tuzunu zevkinize göre ilave edin...
  • Dereotu ve maydanoz eklemek isterseniz ekleyin...
  • Tarhanayı kışın pişirdiğim için kurutma işlemi yapamayacağımdan sıcakken kavanozlara koyup kapaklarını kapatarak ters çevirdim ve bu şekilde kaldırdım....
  • Yaz şartlarında yapacaksanız pişirdiğiniz tarhanayı bir kaba döküp soğutun ve kurutacağınız tepsiyeye ince bulgur serpiştirirek tarhanadan birer yemek kaşığı alarak kurumak üzere tepsiye dizin....
  • Daha sonra pişireceğiniz zaman kuruttuğunuz tarhanadan 7-8 adet alıp suda bekletin ve çorbanızı pişirip afiyetle yiyin...
  • Çorbanın tarifi için tekrar tıkkkkk ......

Benim tarhanam bu şekilde oldu ve kavanozlara doldu...
Yapacak olanlara kolay gelsin diyorum....
Şen ve esen kalın....

6 yorum:

  1. canım şifa çorbsı harika kıssadan hisse her zaman var bizler için:)

    YanıtlaSil
  2. ne değişik bir çorba olmuş bir kase olsa hayır demezdim.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpilcim bu daha çorba haline gelmemiş tarhana daha sonra pişiriliyor

      Sil
  3. ellerinize sağlık.gerçekten çokk yarayışlı bir çorba,bizim oralarda yaş tarhana yapılır ve soğuk kış gecelererinin favorisi olur.emeğinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, sitenizi çok beğendim, takibe aldım, ben de beklerim.
    mutlugunlugum.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!