24 Ocak 2011 Pazartesi

ERZİNCAN USULÜ GENDİME TARHANASI ÇORBASI

Günaydın Sevgili İzleyenlerim,Kıymetli Ziyaretçilerim!,Çok Değerli Arkadaşlarım!!!Soğuk bir kış gününden sıcacık bir çorbayla merhaba demek istiyorum sizlere...İlimizin meşhur çorbalarındandır Gendime Tarhanası...Özellikle yazın köylerde çok yapılır ve kurutulur...Gerçekten çok lezzetli ve bir o kadar da besleyicidir...
Yöremizde gendime olarak bilinen,yarma,kırma ,dövme gibi isimlerlede anılan buğdayın dövülmesi ile elde edilen bu ürün sıkça kullanılır....Kışlık gendime tarhanasının yapılışı şöyledir;Ekşimeye bırakılmış ayran ile gendime, biber, domates, tuz karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan tarhana sabaha kadar bekletilir. Daha sonra dinlenmiş tarhana küntlenir ve kurutmaya bırakılır. Kurutulan tarhana özellikle kış mevsiminde, bir çorbalık alınarak ılık suda çözdürülerek pişirilir...

Şimdi bu güzel çorbanın yapılışına geçeyim;


MALZEMELER:
----------------
Büyükçe bir kase kadar gendime tarhanası
Akşamdan suya konulmuş kuru fasulye
1 baş soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Kemikli Et veya et suyu (Her ikisi olmadan sade de olur)
Doğranmış dereotu ve maydanoz
Tuz,karabiber,pul biber
YAPILIŞI:
----------
Kurutulmuş gendime tarhanası akşamdan veya birkaç saat önceden ılık suya konur bekletilir....ben genellikle bu çorbayı düdüklü tencerede yaparım....Bir baş soğan tencerede yağda kavrulur salça ve kemikli parça et ilave edilerek karıştırılır...Daha sonra tarhana ,fasulye ve su eklenir...Dereotu,maydanoz,tuz,karabiber,pul biber ilevesiyle pişmeye bırakılır....Düdüklü tencerenin kapağını açtığınızda mis gibi çorbanın kokusu cezbeder....Afiyet olsun!!!
*Parça kemikli et yoksa et suyuyla oda yoksa sade suyla da çok lezzetli olur...

*Erzincanın Kemah ilçesine ait bir özellik ki biz Kemahlılar böyle yaparız bu çorbaya iki adet minik doğranmış beyaz şalgam ilave ederiz ve tadına doyum olmayan bir çorba elde ederiz....

*Ben kuru fasulye yerine yazdan minik doğrayıp dipfirize attığım yeşil fasulyeleri kullandım...

17 yorum:

  1. canım ablacım hayırlı ve bereketli haftalar:)
    gendime çorbasını Gümüşhaneyken duymuştum ama yöresinin Erzincan olduğunu bilmiyordum..
    ellerin dert görmesin ablacım..
    iç ısıtan cinsten.
    mis gibi anadolu kokulu:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım..Ben hiç rastlamadım bizimkilerde bu çorbayı.Bir sorim bakim:)

    YanıtlaSil
  3. offfffffffffffffffffff nasıl bir güzelliktir bu!!!!!!!

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Tülin ablacım,çok güzel görünüyor.Buranın köylerindede yapılıyormuş ama bende kayınvaldemlerde ilk olarak yedim onlardan öğrendim Amasyadada çok meşhur.

    YanıtlaSil
  5. Ay ben hep görüsrdüm bu tarhanayi ama bilemezdim ne oldugunu,nasil pistigini. Cok ilginc,ellerine saglik sevgili Tülin...sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  6. misss kokusu geldi çorbanın ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. bu soğuktada sıcak sıcak içilirdi hani helede böyle yöresel çorbalar harika oluyor boluda içmiştim süperdiii.

    YanıtlaSil
  8. Bizim Trakyada daha farklı yapılıyor, bu kurutulmuşuda gördüm ama hiç denemedim görünüşe göre pek güzel ama...

    YanıtlaSil
  9. canım annecim çok yapardı tarhanayı.kahvaltıda bile içerdim bıkmadan.kokusu yataktan fırlayarak kalkmama sebep olurdu.annecim öldü tarhana bitti malesef.öğrenmemiştim de nasıl yapıldığını.teşekkürler,iyi oldu.çok da lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
  10. MERHABA ARKADAŞIM
    ÇORBA NEFİS BİR ŞEY.
    TARHANAYA DA BAYILIRIM KIZARMIŞ EKMEKLE HMM.
    SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
  11. Canımm bir arkadaşımda yemiştim bu enfes tarhanadan ellerine sağlık öpü
    yorum.

    YanıtlaSil
  12. Canım elelrine sağlık çorba olsun da yaz kış bayılırım...

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık tülincim. ben hep terecide görüyordum ama cesaret edemedim biz un tarhanası yapıyoruz ama bu yaz mutlaka bunuda deniycem. yazın seni bol bol rahatsız ederim artık....

    YanıtlaSil
  14. canım bende Malatyalıyım bu tarhanaya bayılırım çocukken her pazar sabahı bu çorba sofranızda olurdu çocukluğuma götürdün beni adıyla tadıyla
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Miss gibi kokusu da ayrı bir güzellik.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. slm. http://oktayustayemektarifleri.biz
    adresinde yemek tariflerinizi paylaşarak blogunuza sitemiz üzerinden de ziyaretçi alabilirsiniz.

    http://oktayustayemektarifleri.biz/wp-login.php?action=register adresinden sitemize kayıt olup yazılarınızı gönderebilirsiniz. yazılarınızın hemen altına size ait blogunuzdaki aynı konuya ait adresi ekleyebilirsiniz. bu durumda tarifinizi beğenen ziyaretçilerimiz sizin sitenize de gelecek ve blogunuz aynı yazı ile 2 farklı yerden ziyaretçi almış olacaktır.
    not: resimleri bizim sitemize yüklemeniz gerekmektedir.

    Yazarlık için sitemize en az 15 kişi alacağız bu yazarlar arasında da belirli zamanlarda çam sakızı çoban armağanı ödüllerimiz olacaktır.
    Bu yazı blogspot ve blogcu üzerinden açılmış yemek blogları sahiplerinden seçilmiş kişilere gönderilmektedir

    YanıtlaSil
  16. ya ben yapıcam ama bilemedim şimdi tarhana yı annem yaş getirmiş kurutulmamış nasıl yapıcam çorbasını

    YanıtlaSil
  17. Umutcum anneniz yaş olarak getirmişse daha güzel ıslatmaya gerek kalmadan aynen çorbaya eklebilirsin...soğan kavrulup,kemikli et veya etsiz,yeşil veya akşamdan ıslatılmış kuru fasulye ilavesiyle tarif ettiğim şekilde pişirebilirsiniz...sevgiler...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!