4 Kasım 2010 Perşembe

ZEYTİNYĞLI PIRASA


GÜNAYDIN SEVGİLİ İZLEYENLERİM,DOSTLARIM,BLOGDAŞLARIM!!!
Öncelikle blogumda yaptığım yeni değişiklikleri beğenip beğenmediğinizi öğrenmek isterim...Blogum zaman zaman değişken olan ruhumla paralel olarak değişiklik gösteriyor...Umarım beğenmişsinizdir?...
Bugün zeytinyağlı pırasaya yer vermek istedim....Hastanede yatan bir arkadaşımın ricasıyla pişirdim pırasayı...Ne zaman pırasa pişirsem mutlaka onun payını ayırırım...Ama bu sefer hasta konumunda olan arkadaşımın istemesi üzerine hemen pişirdim ve kendisine ulaştırdım...Afiyet şifa olsun!!!Bizim evde de eşim hariç hepimiz bayılarak yeriz....Hatta küçük kızım anne sen hergün yap ben öğlenleri gelip yiyeyim diyor,ısıtma problemi de olmayınca zeytinyağlı yemekler havada kapışılıyor bizde....Neyseki sebze yemeklerini küçükken yemeye alıştırdım çocukları da şimdi çok seviyorlar,her ne sebze olursa olsun bu değişmez,yeterki sebze olsun...Pırasa da hem sevdiğimiz hemde faydalı bir sebze ...Bakın biraz araştırdım pırasayı;

Pırasa: Zambakgiller familyasından; sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve göbeklidir. Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir.Besin değeri yüksektir. İçeriğinde C, K ve B vitaminleri, potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir bulunur.
Pırasanın Faydaları: İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır.Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Arı sokmasında da kullanılır.
Gerçekten de yediğimiz sebzelerin vücudumuza nasıl fayda sağladığını bilmemiz çok önemli,bilerek yemek lazım...Sakın şimdi altı üstü bir pırasa aman nasılda ballandırdın demeyin......Pırasanın faydalarını öğrendikten sonra gelelim tarifine;

MALZEMELER:
----------------
1 kg ayıklanmış,yıkanmış,doğranmış pırasa
1 baş soğan (isteğe göre)
3 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı salça
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon
1 adet keseme şeker
1 çay bardağı pirinç
Tuz,karabiber

YAPILIŞI:
-----------
Soğan doğramak isterseniz,bir baş soğanı yemeklik doğrayıp az sıvı yağda pembeleştirin...daha sonra doğranmış havuçlarıda ilave ederek kavurun...Salçayıda ekledikten sonra pırasaları yerleştirin...Üzerine zeytinyağını gezdirin.Tuz,limon suyu,kesme şeker ve karabiberide ekledikten sonra pişmeye bırakın...10 dakika kaynadıktan sonra yıkanmış pirinçleri ilave edin ve iyice pişirin...Afiyet Olsun!!!
*Daha önceki Zeytinyağlı Pırasa trifim için TIKKKK!!!

17 yorum:

  1. ben de çok severim kendisini...
    hatta ben zeytinyağlısını da etlisini de soğansız yaparım kendisi de soğangillerden olduğu için yerine sarımsak kullanırım hem lezzeti hem de antibiyotik niyetine her yemekte yerini aldığından uysun uymasın...
    Bu arada header ini kendi yaptığın yemeklerin resimlerinden arada bir de Kerem in fotoğrafını sıkıştırırsan yemeklerin yanına oh mis :)

    YanıtlaSil
  2. ellerşne sağlık tülinciğim
    pırasa en dost kış sebzelerimden.
    ayrıca bloğunun ferahlığına bayılıyorum ben canım...
    sevgiler, bol paylaşımlarla..

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık çok besleyici ve sağlıklı bir yemek afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık güzeldir pırasa. Ben çiğ olarak limonlayıp tüketmeyi de severim. Ama malesef benim çocuklar sevmiyor. Öyle olunca da az giriyor eve.
    Bu arada sayfan da güzel olmuş:))

    YanıtlaSil
  5. Canım bayılırım ellerine sağlık.Ev
    de benden başka yiyen yok ama maale
    sef:((Kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. değişikliklerin benim hoşuma gidiyor ..ayrıca pırasayıda çok severim ..ama daha az sulusunu ..sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  7. gayet güzel olmuş blogun.arkadaşına geçmiş olsun pırasaya bayılırım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Tülin abla ben bloğundaki değişiklikleri çok beğendim bu şekilde daha güzel olmuş.Ellerine sağlık pırasayıda çok seviyoruz ailece

    YanıtlaSil
  9. canım senin herşeyin güzel sadece yemeklerin degil şimdi annemi bana hatırlatın siteni hergün takip ediyorum ama yeni yazmayı öğrendim sitelerinize betülden öğrendimhem evin hem yemegin hem el işin sen bizim herşeyimizsin seni seviyorum fındık içim allah çoçuklarına bağışlasın ablan nurten

    YanıtlaSil
  10. Emelcim sağol canım...

    Fundacım senin mutfağının da çok lzzetli olduğu fikrindeyim ve yanılmam,ara sıra yemek de yayınla...

    Birdutmasalı çok zarifsin...

    Güloannem sağolasın...

    Ada ve Deniz ---Deryacım çocuklarada alıştırın çok faydalı...

    Sepil,betül teşekkürler canlarım...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Adsız,sevgili Nurten ablacım,canım benim...nasıl duygulandırdın beni anlatamam...bu sıra hassasım zaten göz yaşlarıma dur diyemedim napiiimmmm...
    Bende seni çok seviyorum canım ablacım....

    YanıtlaSil
  12. Ohh ohh ohhh şenlenmiş buralar. Header güzel olmuş arkadaşım. Güle güle kullan. Pırasayı pek severim. Ohhhhh... Üstüne limon sıkıp yenince nasıl lezzetli olur. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım.Ben hiç salça koymam pırasaya aileden gelen bir gelenek olsa gerek:)

    YanıtlaSil
  14. ablacımm senin bu faydaları ile verdiğin tariflere bayılıyorumm ne kadar sorumluluk sahibi bir annesin son derece ortada:))
    afiyet bal şifa olsun ablacımm:))

    YanıtlaSil
  15. çok güzel olmuş canım .

    YanıtlaSil
  16. çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.faydaları içinde teşekkürler.bloğunuzda çok hoş olmuş.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!