14 Mayıs 2010 Cuma

TAVUK TAŞLIĞI ÇORBASI

Hemen ıyyyy tavuk taşlığı mı demeyin!!!
Durun hele bir anlatayım,deneyin ve o zaman karar verin!!!
Rahmetli babam tavuğu ve hemen tüm azalarını çok severdi ...Biz küçükken tavuğu kendisi keser,pişirirdi ...Artık öyle lezzetli tavuklar yok....Tavuk taşlığını çok severdim o zamanlar...O zaman bu zaman bir kere bile yemedim tabiii 20 yıldır evli olduğumu düşünürsek...Tavuğu parçalanmış olarak alıyoruz,genellikle baget veya talex olarak....Taşlık,ciğer falan onlara ıyyyy diyoruz.....Yani diyordum...Geçen gün markette tabaklanmış şekilde görünce dayanamadım alıp da bir deneyeyim dedim....Ama evdekilere söylemedim hele eşim hala bilmiyor....Bir güzel yıkadım ve haşladım...Tadına baktım harikaydı,çok beğendim,etten farkı yok....Bunu evdekilere nasıl yedirebilirim diye düşündüm ve çorba yapmaya karar verdim....İşte tarifi;

MALZEMELER:
-----------------
Yarık kg tavuk taşlığı-haşlanmış
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
3 diş dövülmüş sarmısak
3-4 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz,karabiber
Üzerine sos için;2 yemek kaşığı sıvı yağ,pul biber,nane
YAPILIŞI:
-----------
Tereyağında 2 yemek kaşığı unu kavurun ve üzerine soğuk su dökerek çırpma teliyle karıştırın...haşlanmış olan tavuk taşlıklarını minik minik doğrayın ve kaynadıktan sonra çorbaya ilave edin...Diğer tarafta 1 yemek kaşığı un 2 su bardağı su ,yarım limon suyu ve bir yumurta sarısını çırpın...Kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave edin ve sürekli karıştırın.Tuz,karabiberekleyin...Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın...Üzerine sıvı yağ,pul biber ve nane ile sos hazırlayın....Servis ederken gezdirin....Sarmısağı dövün ,bir kasede elma sirkesi ile birlikte karıştırın....Çorbaları servis ettikten sonra isteğe göre az veya çok üzerlerine ekleyin...Afiyet olsun!!!! (Bir bakıma yalancı işkembe çorbası diyebiliriz....)
Dipnot:Ama mutlaka deneyin!!!!!
14.05.2010

21 yorum:

  1. ananem yapardı rahmetli.mangalı da güzel olur çorba halini ilk defa duydum gördüm

    YanıtlaSil
  2. bizim evdeki herşeyi yemeyen kocamdan da ben ne çekiyorum onu yemem bunu yemem :)
    bunu ben en iyisi göğsüyle yapayım tavuğun :)

    YanıtlaSil
  3. Bizde cok tavuk yeriz....
    Taslicalarim var, corbasini hic yapmadim...
    esim mutlaka cok sever...
    yapmam lazim mutlaka...
    Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. Selam:) ben bunu mutlaka deniycem. Kelle, paça , işkembeye bayılırım bu da onlar gibi çok hoş bişeye benziyor hatta markete gidicem şimdi varsa hemen alıp yapıcam.

    YanıtlaSil
  5. Rahmetli dedem fırın sobasında yapardı biz torunlarıda bayıla bayıla yerdik:)

    Ama dediğin gibi yemeyeli yıllar oldu eminimki güzel olmuşturn elelrine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. BEN ÇOK LEZİZ OLACAĞINA GARANTİ VEREBİLİRİM ... SAOĞAN VE BİBERLE KAVRULMUŞ HALİDE ÇOK LEZZETLİ OLUYOR ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  7. Ayy bayılırım görünce inanamadım okurken işkembeye benzer diye düşünürken altta yazmışsın benzediğini çok severim haşlayıp kızartmasın yemeyi bi de böyle deniycem sen yapmışsan mutlaka mikemmeldir.

    YanıtlaSil
  8. Tavuk sevmeyen eşim çorbayı bayılarak yedi hele et yemeyen kerem oda 2. kaseyi istedi...

    YanıtlaSil
  9. canım tam ablamlık oo böyle yemeklere bayılır bende bı okadar uzagımdır.ellerine saglık canım yapılan herşey çok güzel olur. sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Tülin Hanım annemde bize yapardı. Şimdiki gibi tavuklar parçalanmış ayrı olmadığı bütün alındığı zaman içinden çıkan taşlık yürek ve ciğeri kullanarak çok güzel limonlu şehriye çorbası yapardı.Tarifiniz görünce o günler aklıma geldi. Eski tatları arar olduk artık.Elinize sağlık.İzmirden sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık ben et konusunda ayrım yapmam ve taşlığıda severim ben sotesini yapıyordum bunu bir deneyeyim merak ettim.
    güzel bir haftasonu diliyorum canıma sağlıkla geçmesi dileğiyle

    YanıtlaSil
  12. Tavuk taşlığını ben de severim. ıııyy denir mi hiç? Mis gibi olur. Ama çorba sevmiyorum ilginçtir :) Taşlığı kavurup domates, biberle harmanlayıp pişiriyoruz.

    YanıtlaSil
  13. Bende tavuğu çok severim ama taşlık yemedim. Çorba değişik olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. canım, senden bir ricam var ben bahar şalından başladım yarıya geldim ama bir kenarda uçtaki hariç kaç motif olacak ip yetmiyecek diye kaldım öyle biraz motif biraz kafes ilerliyorum.
    turkuaz renkte yapıyorum aynısı olacak senin şalın:))) bu renkten benzer birşal örmüştüm kardeşim beğenince şal ingiltereye gitti.
    haber bekliyorum canım. güzel bir haftasonu geçirmen dileğiyle sevgiler öpüyorum

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık, çok leziz görünüyor. Bizde mantarlı kavurmasını sık yaparız çok lezzetli oluyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  16. Emeklerine sağlık canım nefis görünüyor. 4-5 site var hırsızlık yapan hepsini şikayet etmek lazım. Değil el emeklerini günlük yazdığım guygu ve düşüncelerimi bile çalmışlar. Böyle siteleri sırf para kazanmak ve reklam vermek için açıyorlar. Şu bot.lar otomatik olarak çalıyor diye biliyorum ben.

    YanıtlaSil
  17. ben yokkene neler olmuş tülinimin yazılarını çalmış pis hırsızlar bilirim inana evimden eşyam çalınsa daha az dokunur insana. üzme canım nolur kendini almışsın önlemlerinide inşallah bi daha yaşamassın yaşamayız. taşlık olayına gelince valla sen yaptın deneyin diyorsunya denerim ben bunu. ağzıma sokmadım tavuk sakat atı. ama söz deniycem. öpüyorum canım seni kocaman.

    YanıtlaSil
  18. fotoğrafta güzel görünüyor canım
    ellerine sağlık eminim çok lezzetlidir

    YanıtlaSil
  19. canım denedim ve çok beğendik. çorba serisine bir tarif daha katıldı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Ayıla bayila yiyoruz.eşim 20 sene önce yemiş. Son 2-3 senedir yapıyorum.en sevdiğimiz çorbalardan biridir.biz sarimdaksiz tuketiyoruz.ama misafirlerin sarımsaklı sirkeli de yediler beğendiler.çok leziz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun kıymetli takipçim,beğenmenize çok sevindim...

      Sil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!